81mm-mortieren vuren weer na schietverbod

Na een schietverbod van 7 maanden hebben Nederlandse militairen voor het eerst weer met scherpe 81mm-mortieren geschoten. Dit gebeurde door de Nederlandse mortiergroep die in Litouwen is gestationeerd voor de enhanced Forward Presence,  NAVO’s multinationale gevechtseenheid.

Militair laat een 81mm-mortier in de schietbuis vallen.
Onder het toeziend oog van een veiligheidsexpert (rode armband) staat een militair op het punt om een 81mm-mortier in de schietbuis te laten vallen.

Het schietverbod werd ingesteld nadat er een zwakheid in het wapensysteem was geconstateerd. “Om weer te mogen schieten waren nieuwe drukringen nodig”, vertelde de commandant van de mortiergroep sergeant Bastiaan. “Er is hard gewerkt om die geleverd te krijgen. Dat we vandaag eindelijk weer kunnen schieten is fantastisch.”

In tegenstelling tot het dodelijke ongeluk met een 60mm-mortier in Mali, was er hier dus geen risico vanwege de munitie. Bij de 81mm-mortieren weken de prestaties af van de standaard door drukverlies bij het droppen van mortieren in de schietbuis.

Veiligheid op 1

Tijdens het 1e schietmoment stond de veiligheid centraal. Er waren dan ook veel militairen met rode armbanden te zien. “Dat zijn de veiligheidsexperts”, legde commandant Veiligheid Mortieren sergeant-majoor Dennis uit. “Wij waarborgen de veiligheid tijdens het schieten.”

Voor en tijdens de oefening bezochten meerdere schietinstructiecontroleteams Litouwen. Daarnaast waren nog eens 2 extra veiligheidsfunctionarissen aanwezig om het schietmoment te begeleiden.

Flaming Thunder

In Litouwen is de grote internationale artillerie-oefening Flaming Thunder bezig. De Nederlandse mortiergroep van de enhanced Forward Presence oefent tijdens Flaming Thunder samen met Amerikaanse, Canadese, Duitse, Franse, Kroatische, Litouwse, Letse en Poolse eenheden.