Warme ontvangst in ijskoud Litouwen

Nederlandse militairen die deel uitmaken van NAVO’s enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen kregen vandaag staatssecretaris Barbara Visser op visite. “Ik heb een goed beeld gekregen van de inzet van onze militairen en de omstandigheden waarin zij werken. De warme ontvangst stond in schril contrast met de winterse temperatuur.’’

Voor de bewindspersoon was het een eerste kennismaking met de militairen in Litouwen en ze was met name geïnteresseerd in hun persoonlijke ervaringen. Voor de nieuwbakken korporaal der eerste klasse Sierd was het bezoek extra bijzonder. Hij werd bevorderd door de staatssecretaris.

Scorpion Strike

Visser hoorde onder meer over oefening Scorpion Strike, vorige week gehouden bij soms wel 20 graden onder nul. Nederlandse infanteristen trainden met hun CV90-voertuigen in een dik pak sneeuw het pelotonsoptreden.

Visser: ‘‘Veel waardering voor onze militairen hier. Ondanks de extreme weersomstandigheden staan zij schouder aan schouder met onze bondgenoten klaar ter verdediging van het Navo grondgebied.’’

Uitdagend

Er zijn ruim 250 Nederlandse militairen gestationeerd in Litouwen. De infanteristen van 44 pantserinfanteriebataljon vormen de hoofdmoot van de eenheid. Tijdens hun aanwezigheid in de Baltische staat werken de Nederlanders een uitdagend oefenprogramma af.

Enhanced Forward Presence

In juli 2016 besloot de NAVO om extra eenheden te stationeren in de Baltische staten. Dit vanwege de assertieve houding van Rusland. De eFP toont de solidariteit tussen de lidstaten en bevestigt de collectieve verdediging van het bondgenootschap. Nederlandse militairen zijn al sinds de start van eFP aanwezig en zijn onderdeel van een bataljon onder Duitse leiding.