Onderscheiding voor 101-jarige

Hij is 101 jaar oud en kreeg gisteren het Mobilisatie-Oorlogskruis opgespeld. Marten Mobach woont nog altijd op zichzelf en kreeg daarom thuis bezoek van minister Ank Bijleveld. De onderscheiding is bestemd voor militairen en oud-militairen die ten minste 6 maanden in dienst waren na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940.

Mobach werd eind mei 1939 opgeroepen en ging in dienst bij de veldartillerie. Hij werd stukscommandant van een 6-veld, een kanon dat met 6 paarden werd getrokken. Tussen 10 en 13 mei 1940 werd hij ingezet bij Katwijk aan Zee. Bij die inzet sneuvelden 19 man. In zijn biografie uit 2010 blikt hij hierop terug: “Een benarde toestand, verwarring alom, onvoldoende leiding, orders en weer tegenorders en gebrek aan goed materieel.”

Oorlogsjaren

In juli 1940 ging Mobach in dienst bij de marechaussee. Een paar jaar later ging hij het verzet in. “Mijn grootste probleem was toen dat ik met 2 petten opliep”, schreef hij in het tijdschrift Historische Vereniging Maartensdijk. “De pet van marechaussee, waarvan de Duitse bezetter loyaliteit verwachtte, en de pet van het verzet, die juist het tegenovergestelde beoogde.” De informatie die hij kreeg door zijn werk voor de marechaussee gebruikte hij in de verzetsgroep.

Op 5 mei 1945 werd Mobach opgepakt. Een verzetsactie mislukte, 6 verzetsmensen en 3 burgers kwamen om. Als ondercommandant van de verzetsgroep werd Mobach gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Maar op weg naar de fusilladeplaats stonden die dag veel mensen te wachten op de Canadese bevrijders. Mobach werd daarom naar de gevangenis gebracht. Zijn bevrijding kwam een dag later, op 6 mei.

Dankwoord

“Meneer Mobach, ik wil u bedanken voor uw moed toentertijd”, zei minister Bijleveld bij het uitreiken van het Mobilisatie-Oorlogskruis. “En ik wil u bedanken voor de moed die u 10 jaar geleden toonde, om de zoals u het noemt ‘gitzwarte bladzijden’ uit uw leven te beschrijven en te delen. Dan denkt u misschien: goh, 80 jaar later? Weet u, de raderen draaien niet altijd even soepel bij het ministerie.”

In 2016 werd Mobach al wel Lid in de Orde van Oranje-Nassau.