Bronzen Kruis voor sergeant-majoor Harm en sergeant der 1e klasse Arjen

Wie: sergeant-majoor Harm en sergeant der 1e klasse Arjen, Koninklijke Landmacht
Decoratie: Bronzen Kruis
Voor inzet: in Afghanistan 2007, 13e Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard 
Wegens: ‘Moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand in een hinderlaag.’

Silouette van een militair.
Sergeant der 1e klasse Arjen.

Toenmalig sergeant der 1e klasse Harm en soldaat der 1e klasse Arjen zijn in 2007 als onderdeel van de Task Force Uruzgan uitgezonden naar Afghanistan. Ze maken deel uit van hetzelfde peloton. 2 groepen van deze eenheid voeren een gezamenlijke patrouille uit. Ze zijn uitgestapt uit hun voertuigen om te voet verder te gaan. Van een van deze groepen maakt Arjen deel uit.

Harm geeft leiding aan een aantal voertuigen dat deze infanterie-eenheden ondersteunt. De eenheden lopen in een grote hinderlaag en beide komen zwaar onder vuur te liggen. De groep waar Arjen deel van uitmaakt, belandt in een hevig vuurgevecht op 20 meter van de vijand.

Onder zijn aansturing weet de groep zich op veilige wijze, via een maisveld, terug te trekken.

Omdat de groepscommandant en plaatsvervangend commandant beiden niet in staat zijn om hun rol te vervullen, neemt Arjen op eigen initiatief de leiding over. Onder zijn aansturing weet de groep zich op veilige wijze, via een maisveld, terug te trekken en te hergroeperen achter een muurtje. Terwijl ze dekking zoeken in hun benarde positie, controleert Arjen 1 voor 1 of zijn groepsleden in orde zijn en behoudt controle over de gevaarlijke situatie.

Portret van sergeant-majoor Harm.
Sergeant-majoor Harm.

Harm is intussen met zijn Patria-voertuig naar voren gereden om te kijken hoe de situatie ervoor staat en hoe hij zijn eigen collega’s kan helpen, die zwaar onder vuur liggen. Harm geeft niet alleen leiding aan het onderdrukkingsvuur vanaf de voertuigen, maar toont ook persoonlijk grote moed. Omdat hij direct onderdrukkingsvuur geeft en zorgt dat zijn voertuig al het vijandelijke vuur trekt, kan onder meer de groep waar Arjen deel van uitmaakt zich uit de benarde positie bevrijden. Harm neemt grote persoonlijke risico’s door meerdere malen met zijn persoonlijk wapen boven het luik vuur uit te brengen, zodat het boordwapen steeds herladen kan worden.

Harm blijft in totaal ongeveer 20 minuten het vuur naar zich toe trekken. Uiteindelijk bereiken alle militairen veilig Kamp Hadrian.