Bronzen Leeuw voor kapitein Joep, Koninklijke Landmacht

Wie: kapitein Joep, Koninklijke Landmacht
Decoratie: Bronzen Leeuw
Voor inzet: in Afghanistan 2007, Special Forces Task Unit
Wegens: 'Bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand.'

Deze toenmalige luitenant nam in Afghanistan als ploegcommandant deel aan verschillende grote operaties.

Bij een van deze operaties komen hij en de 2 ploegen waar hij leiding over heeft in een hinderlaag terecht. Met geweer-, mitrailleurvuur en raketwerpers worden zij bestookt. De communicatie gaat moeilijk door de heftigheid van het gevecht. Daarop besluit de luitenant zijn voertuig te verlaten en te voet langs de voorste voertuigen te gaan om informatie op te halen.

Een aantal dagen hierna raakt zijn ploeg in een dorpje opnieuw in een hinderlaag. Met gevaar voor eigen leven weet de luitenant een mitrailleursnest uit te schakelen.

Hij stelt vast dat het voorterrein waarschijnlijk vol ligt met explosieven, de munitie dreigt op te raken en besluit in overleg met de hogere commandant het gevecht af te breken. Een aantal dagen hierna raakt zijn ploeg in een dorpje opnieuw in een hinderlaag. Met gevaar voor eigen leven weet de luitenant een mitrailleursnest uit te schakelen. Ook redt hij het leven van een manschap, door hem weg te trekken vlak voordat hij door een raketgranaat zou worden getroffen.

Een paar maanden later leidt de luitenant een zeer gevaarlijke en complexe nachtelijke voetpatrouille. Daarbij werden inlichtingen gewonnen, soms op 25 meter afstand van de vijand.

De Bronzen Leeuw.

De Bronzen Leeuw