Pathfinders laten Herculessen landen op Deens strand

Zogeheten Pathfinders van de luchtmobiele brigade lieten gisteren op een drukbezocht Deens strand een Nederlands en een Belgisch C-130 Hercules transportvliegtuig landen. De eenheid is gespecialiseerd in het uitzetten van geïmproviseerde landingsbanen voor vliegtuigen. Soms zijn die van levensbelang.

Belgisch vliegtuig op strand.

De Belgische Hercules staat op het Deense strand.

Zwakke plek

Sergeant-majoor Jasper van het Pathfinder peloton: "Vaak wordt gedacht dat wij alleen via de radio de vliegers naar de landingszone begeleiden. We doen veel meer dan dat. Bij een oefening als deze gaan we ook na of de landingstrip voldoet aan alle eisen. Denk daarbij aan de lengte van de baan of hardheid van de ondergrond. We ontdekten in dit geval met onze apparatuur een zwakke plek aan het einde van de landingszone. Onze Deense collega’s hebben veel expertise op het gebied van strandlandingen. Dankzij hen losten we dit probleem op." Een oefening als deze is belangrijk om bevoorrading en noodhulp op moeilijk bereikbare plekken mogelijk te maken. Hierdoor is Defensie voorbereid op humanitaire missies wereldwijd. De Pathfinders van de luchtmobiele brigade kunnen tijdens missies ook optreden als lokale luchtverkeersleider.

Nederlandse Hercules op strand.

De Nederlandse Hercules is geland.

Transport Weapons Instructor Course

In Nederland is een dergelijke oefening niet mogelijk. Jasper: "Het is echter wel belangrijk om deze kennis in huis te hebben. De strandlanding op het Deense schiereiland Rømø is onderdeel van de Transport Weapons Instructor Course (TWIC) van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de TWIC verbeteren bemanningen van transportvliegtuigen hun tactische kennis en vaardigheden. Zij worden daarbij regelmatig uit hun comfortzone gehaald.

Het schiereiland Rømø is populair onder toeristen vanwege het brede en langzaam aflopende strand. Ruim 2.000 toeschouwers waren afgekomen op de opmerkelijke oefening.