F-16’s 313 Squadron doen mee aan Nato Tiger Meet

6 F-16's van het 313 'Tijger' Squadron van Vliegbasis Volkel doen sinds vandaag mee aan de internationale oefening NATO Tiger Meet (NTM) 2018. Die duurt tot en met vrijdag 25 mei op Poznan-Krzesiny Airbase in Polen. Alle deelnemende eenheden hebben een tijger of katachtige in hun squadronembleem. Ze zijn lid van de NATO Tiger Association (NTA).

F-16 met tijger op staart.

Een F-16 van het 313 Squadron met een geschilderde tijger op de staart.

  De 6 deelnemende F-16’s vlogen 11 mei naar Polen. 2 weken trainen Europese jachtvliegtuig- en helikoptereenheden en een AWACS radartoestel gesimuleerde scenario’s. In totaal nemen 16 landen met 70 (jacht)vliegtuigen, 24 squadrons en 1500 militairen deel aan de NTM. Bijzonder is de Nederlandse F-16 met jubileumstaart, speciaal gemaakt voor het feit dat het 313 Squadron in november 65 jaar bestaat.

Trainingswaarde

Meedoen aan de Tiger Meet is belangrijk, omdat missies in crisisbeheersingsgebieden tegenwoordig plaatsvinden in een joint en combined samenwerkingsverband. Voor vliegers heeft het plannen, uitvoeren en debriefen van complexe vluchtopdrachten in grote verbanden veel trainingswaarde. Een luchtgevecht met andere gevechtsvliegtuigen levert waardevolle kennis en ervaring op voor de algehele getraindheid. Vaardigheden en kunde van de vliegers worden onder uiteenlopende omstandigheden en volgens realistische scenario’s op de proef gesteld. Ook zijn er grote oefengebieden met uitgebreide gesimuleerde dreigingssystemen waarbij inzet van wapens, tijdens dag en nacht, realistisch is te trainen.