Mariniers bewijzen zich langs Nederlandse kust (video)

Van sociale patrouilles tussen de bevolking tot het opsporen van terreurcellen en een amfibische aanval op Vlieland. De mariniers van het 22e Raiding Squadron kregen het de afgelopen 2 weken allemaal voor hun kiezen. Tijdens hun certificeringsoefening bewezen ze klaar te zijn om samen met special operations forces op missie te gaan.

Daarvoor moesten de mariniers de afgelopen weken uiteenlopende missies volbrengen. Zo moesten ze terreurcellen opsporen die zich onder de bevolking van Vlissingen bevonden. Hiervoor maakten ze tijdens patrouilles contact met de inwoners. Dit leverde informatie op over een bedrijf dat met drugs- en wapensmokkel terreur financierde. Na heimelijke observatie volgde een nachtelijke inval met Viking-voertuigen.

Mariniers bewijzen zich langs Nederlandse kust

Aanval op eiland

Nieuwe inlichtingen leidden naar een trainingskamp voor terroristen op Vlieland. Zr.Ms. Rotterdam bracht de mariniers naar het noorden. Vanaf het amfibisch transportschip vond ook de amfibische aanval op het eiland plaats. Daarbij bracht een Cougar-transporthelikopter een aantal van de mariniers ter plaatse.

Colonne Viking-voertuigen.

Colonne Viking-voertuigen.

Klassieke amfibische operatie

De commandant van het raiding squadron, majoor-der-mariniers Stefan: “Het was echt een klassieke amfibische operatie waarbij je met veel mensen nauw moet samenwerken. Voor mij kwam het vooral aan op een goede, gedetailleerde planning, het afstemmen van procedures en goed vooroefenen. Zeker omdat je naast de bemanningen van de Rotterdam en de landingsvaartuigen ook optrekt met een helikoptercrew, verkenners en een antitankeenheid.”

Cougar-transporthelikopter.

Cougar-transporthelikopter.

Eenvoudig en flexibel

Toch was Stefan er nog niet met alleen een goede planning. “We werden geconfronteerd met een paar onverwachte gebeurtenissen, zoals gewonden door een helikopterongeluk. Ons plan moest dan ook eenvoudig en flexibel zijn, zodat we het direct konden aanpassen.” In het veld moesten de mariniers laten zien ‘special operations capable’ te zijn. “Zij moesten als team systematisch een gebouw zuiveren en een schip, wat heel iets anders is. Daarbij wordt gekeken naar specifieke schiettechnieken met scherp in stedelijk gebied.”

Stefan: “Tijdens deze oefening hebben we laten zien dat we kunnen optreden als lichte amfibische infanterie, maar ook dat we kunnen samenwerken met special operations forces. Hiermee zijn we weer gecertificeerd om het komende jaar op missie te gaan.”