Marine wapent zich tijdens grote Britse oefening Joint Warrior

32 marineschepen, 5 onderzeeboten, 10 helikopters, 60 vliegtuigen en 7.600 militairen. Samen vormen zij het deelnemersveld aan de omvangrijke door het Verenigd Koninkrijk geleide oefening oefening Joint Warrior, die vandaag startte. Nederland doet mee met onder meer 2 fregatten, een onderzeeboot, 2 mijnenjagers en EOD-team.

Marineschepen op zee.

Marineschepen op zee tijdens Joint Warrior.

Het Verenigd Koninkrijk houdt 2 maal per jaar de oefening Joint Warrior waaraan marine-, luchtmacht- en landmachteenheden meedoen. Ze beoefenen tactieken en vaardigheden voor een internationaal taakverband.

Stevige scenario's

De maritieme eenheden krijgen in de realistische scenario’s te maken met allerlei vormen van dreiging. Commandant Netherlands Maritime Forces commandeur Kees Boelema Robertus is commandant van een van de maritieme taakgroepen. "We worden stevig op de proef gesteld", weet hij. "We moeten ons wapenen tegen onderzeeboten, krijgen te maken met dreiging door de lucht en opereren in een gebied waar mijnen kunnen liggen. Intussen moeten we landtroepen ondersteunen door tegenstanders vanaf zee onder vuur te nemen en werken we intensief samen met luchteenheden om vijandelijke marineschepen te bestrijden. En dan worden we ook nog eens geconfronteerd met cyberaanvallen, storingen op communicatieapparatuur en GPS-systemen. Een stevige uitdaging, maar ik ben er van overtuigd dat we hier een robuust antwoord op vinden."

Marineschip op zee.

Zr.Ms. De Ruyter.

Sterke Nederlandse deelname

Nederland is vertegenwoordigd met de fregatten Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms. De Ruyter, de onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis, de mijnenjagers Zr.Ms. Schiedam en Zr.Ms. Willemstad, de NLMARFOR Maritime Battle Staff en verschillende eenheden aan land. Naast Nederland doen ook België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Spanje, de Verenigde Staten en Zweden mee.

Allerlei vormen van dreiging

De oefening vindt verspreid over de wateren rond Groot-Brittannië plaats, maar het maritieme gedeelte concentreert zich in het gebied ten noordwesten van Schotland.