Oefening NAVO-flitsmacht succesvol, maar ook leerzaam (video)

Zondagavond, 19.30 uur. Menig marinier van 11 Raiding Squadron uit Doorn kijkt Studio Sport, met het bord op schoot. Dan gaat de telefoon. Noble Jump 1, een zogenoemde alarmeringsoefening voor de flitsmacht van de NAVO, is begonnen. ‘Melden!’, is het devies. Tegelijkertijd krijgen ook de militairen van het Nationale Support Element van ‘het 11de’ een por. Net als mensen op Vliegbasis Eindhoven, die gaan zorgen dat het marinierssquadron met ondersteuners op tijd naar het inzetgebied kan vertrekken.

Meerdere dagen uithouden

“Binnen 48 uur moeten de eerste troepen in staat zijn om over de weg, per trein of per vliegtuig te vertrekken, voorzien van alles wat zij nodig hebben om het meerdere dagen uit te houden in inzetgebied”, aldus sergeant van de mariniers Mike de Boer. “Dan gaat het om leven, opereren en zo nodig standhouden, in afwachting van de hoofdmacht.” In 2016 draaiden de mariniers een reeks aan opleidingen en oefeningen om er klaar voor te zijn, als het erop aankomt. Dus lijnen de mannen nu op om noodrantsoenen, scherfwerende vesten en meer in ontvangst te nemen op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Een enkeling krijgt nog een laatste vaccinatie om helemaal ‘bij’ te zijn.

Video: mariniers maken zich klaar voor flitsmacht

Alarmeringsoefening NAVO voor mariniers

Alles moet kloppen

Militaire voertuigen ronken over het kamp. In korte tijd staat een ruim wagenpark keurig in rijen op het exercitieterrein. Ook flinke voorraden aan munitie en brandstof worden aangerukt. “Logistiekelingen checken samen met chauffeurs en bijrijders het bijbehorende papierwerk”, vertelt majoor der mariniers Leo Potappel. Wat de stafofficier logistiek betreft moet alles kloppen. “En dat is nogal wat in het, ook voor militairen op oefening , gereguleerde Nederland.”

Volgens afspraak

Geheel volgens afspraak zijn de eerste militairen op dinsdag voor 19.30 uur gereed om met hun toebehoren aan boord te gaan van het eerste van 2 Globemaster-vrachtvliegtuigen. Een groep collega’s met voertuigen voor het 2e toestel volgt kort daarop. Uiteindelijk arriveren iets later die avond de bussen met het gros van het Raiding Squadron. Zij leveren op de vliegbasis hun Crusader-rugzakken in, laten hun paspoorten checken en kunnen vervolgens, zogenaamd, aan boord.

Klaar zijn

Beide Globemasters zijn dan ‘op papier’ al vertrokken. Noble Jump 1 eindigt namelijk op Vliegbasis Eindhoven. Maar wel met een goed gevoel. Veel ging goed de afgelopen dagen. En er is geleerd wat nog beter kan. Dat is belangrijk om te weten, richting Noble Jump 2 later dit jaar, of richting onvoorziene, daadwerkelijke inzet van de landcomponent van de flitsmacht. “Want”, zo benadrukt directeur Operaties generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar, “mocht het zover komen, dan kun je er maar beter klaar voor zijn.”