Spectaculaire demonstratie sluitstuk Bison Drawsko (video)

Flitsen, knallen, laag overkomende gevechtsvliegtuigen, vlammende pantservoertuigen en rennende militairen. De hoofdingrediënten van de spectaculaire Fire Power Demo die gisteren als sluitstuk diende voor het tactische gedeelte van de internationale oefening Bison Drawsko in Polen.

Ongeveer 200 militairen uit verschillende landen in militaire voertuigen, vliegtuigen en helikopters toonden hun vaardigheden tijdens de demonstratie. 100 vip’s waren getuige.

Video: Fire Power Demo

Fire Power Demo Bison Drawsko

Oefenen op brigadeniveau

Het belangrijkste doel van Bison Drawsko was het oefenen van defensieve en offensieve operaties op brigadeniveau. De landmacht organiseerde de oefening en had 43 Gemechaniseerde Brigade als grootste oefende eenheid.

Internationaal

De Nederlandse militairen werkten samen met Poolse, Duitse, Canadese, de Estse, Belgische en Amerikaanse soldaten. Hiermee kwam het totale aantal militairen op 4.600. “Het verbeteren van de internationale samenwerking was dan ook een zeer belangrijk onderdeel van deze oefening”, zei oefenleider brigadegeneraal  Jan Swillens. “Bovendien bood het oefenterrein qua faciliteiten en omvang unieke mogelijkheden.”

Grote klus

Voor een aantal eenheden, zoals het Bevoorradings en transportcommando komt er nog een grote klus aan. Zij zorgen voor het transport van al het oefenmateriaal terug naar Nederland. Voor deze eenheid geldt: first in, last out.