Aanvragen noodpaspoort

Aan de hand van uw persoonlijke gegevens beoordeelt de marechaussee uw aanvraag voor een noodpaspoort. U moet zelf voor bewijsstukken zorgen.

Voorwaarden noodpaspoort

U krijgt alleen een noodpaspoort als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U kunt niet op een tijd een geldig paspoort of identiteitsbewijs krijgen.
 • U kunt uw reis niet uitstellen.
 • De marechaussee moet uw identiteit en nationaliteit kunnen vaststellen.
 • U zorgt zelf voor bewijsstukken (zie hieronder).

Bewijsstukken aanvraag noodpaspoort

U moet met de volgende bewijsstukken aantonen dat u een noodpaspoort nodig heeft:  

 • Reisdocumenten, bijvoorbeeld vliegtickets en hotelreserveringen.
 • Een recent gewaarmerkt afschrift Basis Registratie Personen (BRP) met daarop de vermelding van uw nationaliteit, in een envelop. De envelop moet door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn. Gewaarmerkt betekent dat het document gelijk is aan het origineel.
 • Een gewaarmerkte kopie van uw recente aanvraag van een nieuw reisdocument (RAAS-formulier), in een envelop. Ook deze envelop moet door de gemeente gesloten en verzegeld zijn.
 • Een geldig legitimatiebewijs, zoals een geldig Nederlands rijbewijs.
 • Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Andere reisdocument(en), als u die heeft.
 • Als u uw reisdocument(en) kwijt bent: een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing.

Noodpaspoort voor kind

Als u voor een kind een noodpaspoort aanvraagt, moeten beide ouders/gezaghebbenden aanwezig zijn voor ondertekening. Als maar 1 van de ouders het gezag heeft bij uitspraak van de rechter, dan moet u de rechtelijke uitspraak tonen. Verder gelden dezelfde voorwaarden als in andere gevallen.

Afgiftepunten noodpaspoort

In Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen op:

In het Caribisch gebied van het Koninkrijk der Nederlanden geven de gouverneurs noodpaspoorten af. De Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland verstrekken ook noodpaspoorten.

Geldigheid noodpaspoort

Een noodpaspoort is alleen geldig als reisdocument en dus niet als legitimatie of identiteitskaart. Verder is het noodpaspoort alleen geldig voor de duur van de reis. Bepaalde landen stellen aanvullende of afwijkende eisen aan een reisdocument. Bijvoorbeeld dat u een visum moet hebben. De ambassade of het consulaat van het desbetreffende land kunt u informeren of het noodpaspoort geaccepteerd wordt door dat land.

De Koninklijke Marechaussee aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid als uw reis niet of niet op tijd kan doorgaan. Ook bij grote drukte is de marechaussee niet aansprakelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over nooddocumenten kunt u contact opnemen met de Koninklijke Marechaussee op telefoonnummer 0800-1814.