Militaire muzieknacht: kanonnade van geluid en beleving

De drang ritmisch met de voet op en neer te wippen, viel nauwelijks te onderdrukken. Klanken uit koper, drums en bas vloeiden samen tot melodieën die je slechts bij vlagen in je leven hoort. Strelingen voor het oor, perfecte harmonie. O, wat was de Nacht van de Militaire Muziek goed!

Het Orkest van de Belgische Marine.
Het Orkest van de Belgische Marine.

Een diepe, heel diepe buiging voor de zuiderburen. Het Orkest van de Belgische Marine zou direct in de adelstand verheven moeten worden, als die voor muzikanten bestond. Het dak van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg ging er af toen een ensemble hun Snarky Puppy Project ten gehore bracht. Wie zijn ogen dicht deed, waande zich meteen in een verveloos, rokerig keldertje in hartje Brooklyn. Daar waar het Snarky Puppy collectief hun mix van funk en soul vaak ten gehore brengt. Special guest was sax-virtuoos Frank Deruytter. Zijn uithalen op een van oorsprong Belgisch instrument raakten menigeen tot diep in de ziel.    

Wie denkt dat de Nacht van de Militaire Muziek (NMM) hoofdzakelijk typisch militaire marsmuziek voortbrengt, zit er faliekant naast. De NMM laat zien en horen waartoe militaire orkesten in staat zijn. Jazz, fusion, wereldmuziek, Cuban, trance, dance én natuurlijk brass vormden de ingrediënten van een festival dat om half acht begon en uitliep tot ver in de kleine uurtjes.

Sax-virtuoos Frank Deruytter.
Sax-virtuoos Frank Deruytter.

Muzikale lakens

Hoe mooi klonken harpist Wendy Rijken en Niels Jenster (mallets, soort xylofoon), die onder de immense Dornier vliegboot hun zoete, zachte, intieme klanken lieten vloeien. Verderop, nabij oudgedienden als de Gloster Meteor en de F-84 Thunderstreak deelde de Marinierskapel met Izaline Calister de muzikale lakens uit. In een o zo charmante stijl zong zij met gevoel en passie in haar moedertaal Papiamento. Later beklom de Belgische trompettist Bert Joris dit podium. Samen met het Orkest van de Belgische Marine vertolkte de beste bigbandman-tot-heel-ver-onder-de-Moerdijk enkele van zijn eigen composities, zoals ‘Fasten seatbelts’.

Met een 155 mm M109-houwitser als stille getuige bracht de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso eigentijds het oeuvre van filmcomponist John Williams ten gehore. Het is de bedenker van de omlijsting van de Star Wars films, Superman en Indiana Jones.

DJ sergeant-majoor Jimmy Ouwens.
DJ sergeant-majoor Jimmy Ouwens.

Brug tussen militaire muziek en beleving jeugd

Bij het krieken van de dag klonk Beats en Brass. DJ sergeant-majoor Jimmy Ouwens en een gelegenheidsformatie van het Regiment Garde Grenadiers en Jagers besloten de Nacht met een combinatie van soepele sounds en beats. “Ik wil een brug slaan tussen de militaire muziek en de beleving van de jeugd van vandaag”, verklaarde Ouwens zijn passie om militaire marsen te voorzien van een stevige, maar subtiele elektronische basis.  Het publiek onderging zijn kanonnade van geluid en beleving. Enthousiast liet het merken dat het goed was.    

Compilatie van de Nacht van de Militaire Muziek

Audioverslag van de Nacht van de Militaire Muziek 2019