Kapel van de Koninklijke Luchtmacht

De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

De Luchtmachtkapel met Emmaly Brown.

De Luchtmachtkapel met Emmaly Brown.

Kenmerken

De muzikanten van de kapel spelen vooral popmuziek, jazz en filmmuziek. Regelmatig met gastartiesten. Het orkest beschikt over een vaste bezetting met gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums.
Op de binnen- en buitenpodia bereikt het orkest duizenden muziekliefhebbers. Zij maken op een positieve manier kennis met een professionele luchtmachtorganisatie.

Relatieconcerten

Het orkest geeft jaarlijks vele relatieconcerten. Dit zijn concerten die de Koninklijke Luchtmacht in regio's rondom vliegbases aanbiedt. Commandanten van de vliegbases willen daarmee voor een  goede band zorgen met omwonenden.

Dirigent Luchtmachtkapel Jasper Staps.

Majoor Jasper Staps.

Chef-dirigent Jasper Staps

Majoor Jasper Staps is chef-dirigent. Staps kent het geluid van de militaire orkesten goed. Hij heeft  arrangementen geschreven voor militaire orkesten waaronder het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht, de Marinierskapel en de luchtmachtkapel. Staps werkte ook als bandleider met diverse pop- en jazzartiesten. Bijvoorbeeld als saxofonist in big bands en de band van Guus Meeuwis.

Ensembles

Ensembles spelen meestal op kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. De luchtmachtkapel heeft 2 ensembles: combo en klarinetkwartet.

Combo van de Kapel Koninklijke Luchtmacht tijdens een optreden.

Het combo.

Combo

Het combo bestaat uit een pianist, contrabassist en drummer. Voor bijzondere gelegenheden wordt het combo aangevuld met een blazerssectie, saxofonist, gitarist of zanger(es). Het combo speelt easy listening muziek, pop en jazz. De musici spelen achtergrondmuziek tijdens recepties, diners en conferenties. Maar hebben ook een wat uitgesprokener geluid als de situatie daar om vraagt.

Klarinetkwartet

Het klarinetkwartet vermengt muziek met theater. Daarbij gebruiken de musici uiteenlopende muziekstijlen, van modern-klassiek tot jazz. Ook spelen improvisatie en humor een grote rol. Zo weten de musici het publiek van begin tot eind te boeien.

Geschiedenis

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd er een muziekkorps opgericht, waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren van de Gezagstroepen in het district Twente. In mei 1946 verhuisde dit muziekkorps naar het Commando Luchtvaarttroepen in Breda en werd dit korps: het Muziekkorps van het Commando Luchtvaarttroepen. Daarnaast was er een tamboerkorps van 26 dienstplichtigen. Deze werd aan het muziekkorps toegevoegd.

De luchtmachtkapel in 1963.

De luchtmachtkapel in 1963. Foto: NIMH.

Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om  een groter beroepsorkest te worden: de Luchtmachtkapel.
In dezelfde periode werd het Muziekkorps van het Regiment Stoottroepen van de Koninklijke Landmacht opgeheven. De 30 muzikanten van dit korps werden ook toegevoegd aan de Luchtmachtkapel. Op 28 november 1951 was het eerste concert in de Rivièra Hal te Rotterdam.

Op 1 juli 1953 werd de luchtmacht een zelfstandig krijgsmachtdeel. De Luchtmachtkapel werd omgedoopt tot Kapel van de Koninklijke Luchtmacht

Vrienden van de luchtmachtkapel

Op dit moment liggen de activiteiten van Stichting Vrienden van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht stil. Er is geen cd-verkoop en website.

Beschermheer van de stichting is prof. mr. Pieter van Vollenhoven.