Orkest Koninklijke Luchtmacht

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

Kenmerken

De muzikanten van het orkest spelen vooral popmuziek, jazz en filmmuziek. Regelmatig met gastartiesten. Het orkest beschikt over een vaste bezetting met gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums.
Op de binnen- en buitenpodia bereikt het orkest duizenden muziekliefhebbers. Zij maken op een positieve manier kennis met een professionele luchtmachtorganisatie.

Relatieconcerten

Het orkest geeft jaarlijks vele relatieconcerten. Dit zijn concerten die de Koninklijke Luchtmacht in regio's rondom vliegbases aanbiedt. Commandanten van de vliegbases willen daarmee voor een  goede band zorgen met omwonenden.

Chef-dirigent van het Luchtmachtorkest majoor Patrick Curfs in actie.
Majoor Patrick Curfs

Chef-dirigent majoor Patrick Curfs

Sinds 1 januari 2020 is majoor Patrick Curfs chef-dirigent.

Curfs kent het orkest van binnenuit. Hij speelde er ruim 20 jaar als solist en lead-altsaxofonist. In die periode werd hij door voormalig chef-dirigent Jos Pommer regelmatig als repetitor of vervanger gevraagd. Deze ervaringen leidden tot proefdirecties en uiteindelijk tot zijn aanstelling als vaste dirigent.

Geïnspireerd door zijn vader Jos die destijds als trompettist bij de Marinierskapel speelde, begon Patrick Curfs (1972) op 8-jarige leeftijd met trompetlessen. Al snel stapte Patrick over op de klarinet, om uiteindelijk voor de saxofoon te kiezen.

Patrick studeerde saxofoon in de richtingen klassieke en lichte muziek aan de conservatoria van Tilburg en Rotterdam en rondde beide studies cum laude af.

Ensembles

Ensembles spelen meestal op kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht heeft 2 ensembles: combo en klarinetkwartet.

Air Force Jazztrio

Het Air Force Jazztrio verzorgt de achtergrondmuziek bij recepties, diners en conferenties. De bezetting is drums, piano en contrabas. Voor bijzondere gelegenheden wordt het trio aangevuld met een blazersgroep, saxofonist, gitarist of zangers(es). Repertoire is easy listening muziek, pop en jazz.

Klarinetkwartet

Het klarinetkwartet vermengt muziek met theater. Daarbij gebruiken de musici uiteenlopende muziekstijlen, van modern-klassiek tot jazz. Ook spelen improvisatie en humor een grote rol. Zo weten de musici het publiek van begin tot eind te boeien.

Geschiedenis

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd er een muziekkorps opgericht, waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren van de Gezagstroepen in het district Twente. In mei 1946 verhuisde dit muziekkorps naar het Commando Luchtvaarttroepen in Breda en werd dit korps: het Muziekkorps van het Commando Luchtvaarttroepen. Daarnaast was er een tamboerkorps van 26 dienstplichtigen. Deze werd aan het muziekkorps toegevoegd.

De luchtmachtkapel in 1963.
De luchtmachtkapel in 1963. Foto: NIMH.

Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om een groter beroepsorkest te worden: de Luchtmachtkapel.
In dezelfde periode werd het Muziekkorps van het Regiment Stoottroepen van de Koninklijke Landmacht opgeheven. De 30 muzikanten van dit korps werden ook toegevoegd aan de Luchtmachtkapel. Op 28 november 1951 was het eerste concert in de Rivièra Hal te Rotterdam.

Op 1 juli 1953 werd de luchtmacht een zelfstandig krijgsmachtdeel. De Luchtmachtkapel werd omgedoopt tot Kapel van de Koninklijke Luchtmacht.

Vrienden van de luchtmachtkapel

Op dit moment liggen de activiteiten van Stichting Vrienden van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht stil. Er is geen cd-verkoop en website.

Beschermheer van de stichting is prof. mr. Pieter van Vollenhoven.