Eervolle vermelding voor Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg ontving afgelopen zaterdag een eervolle vermelding. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Europese Museumprijs in San Sebastian in Spanje. 49 musea uit 24 landen waren kandidaat voor de prijs waarvan er maar 1 viel te vergeven. Die was voor het Museum of the history of Polish Jews in Warschau. 6 musea ontvingen een eervolle vermelding.

Vliegtuigen en tanks in museum.

Het Nationaal Militair Museum (augustus 2014).

Niet puur militaristisch

De jury van de European Museum of the Year Award (EMYA) is onder de indruk van de meer sociale benadering van militaire interventie die het NMM laat zien. Er is geen sprake van een puur militaristische benadering. De nu gekozen vorm sluit volgens de jury aan op de intelligentie en reflectie van de bezoeker. Deze presentatie "overtreft de verwachtingen van de bezoeker op elke manier", staat in het jury rapport.

Eerder dit jaar werd het NMM door het Land van ANWB verkozen tot 'Leukste uitje van Utrecht' en ontving het museum een nominatie voor de BankGiro Loterij Museumprijs. Stemmen voor de museumprijs kan tot 26 april op museumprijs.nl.

Betekenis van de krijgsmacht

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities. Naast 6 themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen.