Militairen met eigen verhaal in museum

Klein, persoonlijk, aangrijpend en spannend … De officiële aftrap van ‘De militair vertelt’ vandaag in het Nationaal Militair Museum in Soest belooft wat. Vanaf nu kan de museumbezoeker elke zaterdag luisteren naar militairen met hun persoonlijke verhaal.

Kapitein-ter-zee Astrid Coppens vertelt haar verhaal als militaire arts.

Kapitein-ter-zee Astrid Coppens vertelt haar verhaal als militaire arts.

Beeld: NMM

"Het zet je even in de situatie", zo verwoordt de aanwezige Rozemarijn Kuipers het. Ze luisterde naar sergeant Chris Muñoz, die als Bushmaster-chauffeur met zijn konvooi in Afghanistan stil kwam te staan. Autopech, 's nachts... Terwijl je weet dat de vijand in de buurt is. "Zij zitten daar, terwijl jij in Nederland op de bank zit", beseft Rozemarijn. Chris zelf is vooral enthousiast dat hij kan laten zien dat Defensie belangrijk is, voor zijn eigen kinderen en die van anderen.

Vader en zoon Lunte bij Leopard 2A6 tank in Nationaal Militair Museum.

Vader Lunte vertelt zoon Tobias bij de Leopard 2A6 tank over zijn cavalerieverleden.

Draagvlak voor Defensie

“Dat draagvlak in de samenleving is cruciaal", zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanochtend bij de aftrap. "Enerzijds voor het moreel van de militairen die ver van huis hun leven voor u wagen. Maar vooral ook voor het besef dat veiligheid niet komt aanwaaien. Daar moet je aan blijven werken. De verhalen van militairen dragen daar aan bij. Militairen kunnen u echt vertellen wat ons werk inhoudt. Wat er bij komt kijken. En wat het betekent.”

"Goed dat de verhalen naar buiten komen", vindt Michael Lunte. De reservist ritmeester van de cavalerie staat met zijn 13-jarige zoon Tobias bij een Leopard 2A6-gevechtstank. "Ik hoop dat het bijdraagt aan draagvlak." Hij verwijst daarbij verontrust naar de periode voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. “We zagen de dreiging, maar het leger was nog in de opbouwfase."

Neutraal terrein

Het zijn woorden die passen in de visie van Paul van Vlijmen, directeur van Stichting Defensiemusea. “Samenleving en krijgsmacht kunnen hier samenkomen op onpartijdig terrein. De bezoeker hoeft het niet mooi of lelijk te vinden. Hij moet er zelf achter komen wat vrede en veiligheid voor hem betekent. Verhalen staan daarin bij ons centraal en laten de duizenden kilo’s staal en aluminium tot leven komen."

Aanvragen militair verhaal

Vanuit Defensie zijn er inmiddels zo'n 60 militairen die graag hun verhaal delen met de samenleving. Zij zitten in een zogenoemde sprekerspool. Niet alleen in het Defensiemuseum. Ze spreken ook op uitnodiging bij andere organisaties, scholen en bedrijven. Middendorp: "Vraag het ons, en wij vertellen u onze verhalen."

Middendorp spreekt met de 2 vertellers: kapitein-ter-zee Astrid Coppens en sergeant Chris Muñoz.

Middendorp spreekt met de 2 vertellers van vandaag: kapitein-ter-zee Astrid Coppens en sergeant Chris Muñoz.

Beeld: NMM