Onderwerpen

Uitgezonden naar Libanon - Weekend in Tyre

Ik werk al weer een paar maanden als genderadviseur in Libanon. Maar ik heb ook  vrije dagen. Zoals nu. Het is zondag. Mijn Italiaanse collega is hier al meer dan 1,5 jaar en wil mij graag de omgeving laten zien. Dus gaan we vandaag samen op pad.

Wie: majoor Cynthia

Wat: militaire adviseur gender in Libanon

Cultuurverschil

Handig om zo iemand te kennen die hier de weg kent. Wel jammer dat hij binnenkort weer naar huis gaat. Maar hij heeft een ‘project’ thuis, dus hij is blij om weer naar huis te gaan. Wat dat project is, wil hij niet zeggen. Evenmin of hij wel of niet getrouwd is. Gek. Wat is daar nou zo ingewikkeld aan?

Tijdens zo’n uitzending heb ik niet alleen te maken met de cultuur van het land waar ik werk, maar krijg ik ook veel te maken met de cultuur van de deelnemende landen. Dit is zo’n cultuurdingetje. En ook de leeftijd. En ook of je getrouwd bent. En ook of je kinderen hebt. We hebben allemaal onze eigenaardigheden zal ik maar zeggen.

Tyre.
Op de voorgrond een deel van Tyre.

Historische havenstad

We zijn op weg naar Tyre, een historisch havenstad in het zuiden van Libanon. De geschiedenis van de stad gaat terug naar ver voor Christus. Er zijn dan ook hele mooie historische plekjes te vinden. In 1984 is Tyre door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In het Arabisch noemen ze de stad Sūr of Sour.

Tyre heeft een lang strand met een boulevard, deels gelegen aan een weg. Tussen de weg en het strand liggen grote rotsblokken. Zowel ’s avonds als overdag maken veel mensen selfies met de zee op de achtergrond. Best mooi allemaal als je het zo bekijkt. Minder als je ineens ratten ziet weg schieten tussen de rotsblokken. Dat is ook niet zo vreemd. Er ligt overal veel afval. Ook op het strand, tussen de rotsblokken, op de weg, echt overal. Er liggen zelfs grote lege waterflessen langs de weg waar  de auto’s staan geparkeerd. En weet je waarom? Omdat mensen hun voeten wassen nadat ze van het zanderige strand zijn gekomen. En voordat ze in de auto stappen dumpen ze de fles op straat. Overal ligt plastic langs de weg.

Shisha

We gaan wat eten. Er zijn genoeg restaurantjes. Tyre is een levendige stad. Door de warme temperatuur later op de avond is het heerlijk buiten. Veel restaurants hebben alle ramen en glazen deuren openstaan. Het maakt niet zoveel uit of je ‘binnen’ of buiten zit.

Ik zit naast 2 jonge meisjes die shisha roken. Ik mag een foto maken. Oké, soms kom ik echt nog uit de provincie. Shisha ruikt lekker. Het komt ook in allerlei smaken, zoals green apple en mint. Shisha-rokers lurken uren aan zo’n pijpje. Het pijpje is verwisselbaar zodat mensen een shisha kunnen delen. Het is echt een sociaal gebeuren en ik zie het overal: in restaurants, op het strand, aan de kant van de weg en op het terras. Dat het een hele installatie is en dat kooltjes nodig zijn om het te laten branden is geen enkel probleem. Het weerhoudt niemand ervan om het overal mee naartoe te nemen. Ook mijn Italiaanse collega vindt het heerlijk. En een Libanese collega rookt het iedere dag. Ze is er gek op. Het is slechter dan sigaretten, maar ja het ruikt dan weer wel lekkerder.

Rond 9 uur gaan ineens alle lichten uit in het restaurant. Overal om ons heen wordt het donker. Dan floept alles weer aan. We zijn overgegaan op een generator. In heel Libanon, in ieder geval in het zuiden, is dit iedere avond het geval. 24/7 elektriciteit is voor ons dan wel een vanzelfsprekendheid, maar dat geldt niet voor de Libanezen. Zo nu en dan zit je dus gewoon even in het donker.

Tot de volgende weblog!

Groetjes,
Cynthia

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Goede duidelijke verhalen, met herkenningen.

    Van: Adjudant b.d. Kees de Brie | 01-11-2018, 19:33

  • Hoi Cynthia,

    Wat een leuke verslagen en foto's over je werk en Libanon. Met interesse gelezen! Ik wens je nog een mooie en save time daar.

    Met vriendelijke groeten uit Den Haag

    Van: Loes Mosbach | 01-11-2018, 14:17