Onderwerpen

Militaire genderadviseur in Libanon – wat houdt dat in?

In deze missie ben ik de militaire genderadviseur van UNIFIL. Een geweldige ervaring. Ik kwam er al snel achter dat voor sommigen de inhoud van de functie gelijk staat met het opkomen voor de rechten van de vrouw. Of dat ik me bezighield met vrouwenzaken. Nee, beste lezer, dat wil ik even rechtzetten en toelichten.

Wie: majoor Cynthia
Wat: militaire adviseur gender in Libanon

Wat is gender?

Eerst een stukje theoretische uitleg: gender verwijst naar de specifieke rollen, relaties, karaktereigenschappen, houdingen, gedragingen en waardes die een samenleving toeschrijft aan mannen en vrouwen. Als we spreken over ‘gender’ dan verwijzen we naar aangeleerde verschillen tussen mannen en vrouwen. Terwijl ‘sekse’ verwijst naar biologische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Gender heeft dus te maken met de invulling van rollen, verwachtingen, kansen en mogelijkheden die een samenleving biedt. Dat verschilt namelijk voor een man en een vrouw, voor een jongen en een meisje.

In deze context hoor je ook regelmatig over ‘gender equality’: gelijkheid voor mannen en vrouwen voor dezelfde rechten, verantwoordelijkheden, kansen en mogelijkheden. Los van het feit of je als man of vrouw bent geboren. En het betekent niet dat man en vrouw hetzelfde zijn of moeten worden.

Ook ‘gender balance’ is een veelgehoord begrip hier. Voor UNIFIL betekent dit het aantal mannen en vrouwen die in deze missie werkzaam zijn. Op een totaal van zo’n 10.000 militairen hebben we een kleine 5% militaire vrouwen. In de ogen van de Verenigde Naties is dit veel te weinig. Daar moet iets aan gedaan worden.

Gender en cultuur

Genderrollen variëren sterk in culturen en ook door culturen heen. En ze veranderen door de tijd. Gender verwijst dus niet simpel naar mannen of vrouwen, maar naar de relatie tussen hen. In ieder land, in iedere cultuur is gender weer anders. En de veranderingen op het gebied van gender veranderen ook nog eens in de tijd. Soms gaat dat tergend langzaam en soms in een stroomversnelling.

Werken in UNFIL betekent werken in een omgeving met 41 culturen. Dat ik daarom wel wat meemaak op het gebied van gender, is voor mij een cadeautje. Want ik doe in mijn korte uitzendingstijd van zo’n 6 maanden een lading aan ervaring op.

Gender in de wasstraat

Om een voorbeeld te noemen. Ik zit in de auto met een Indiase collega. We rijden naar de wasstraat om de auto daarna weer spick en span af te leveren bij Transport. Ik sta met mijn auto voor de wasstraat en volg de aanwijzingen van de wasstraatmedewerker op om iets naar links of rechts te sturen. Tegelijkertijd is mijn medepassagier druk bezig mij dezelfde aanwijzingen met enige ongeduld ook door te geven. “Rustig!”, zeg ik op een gegeven moment geïrriteerd. Ik vraag of dit altijd zo gaat? Of hij dat altijd zo doet bij vrouwelijke bestuurders? Hij snapt waar ik vandaan kom en verontschuldigt zich met te zeggen dat zijn vrouw absoluut niet kan rijden en dat hij altijd blij is heelhuids thuis te komen.

Volgende keer schrijf ik meer over mijn genderervaringen.

Tot de volgende weblog!
Cynthia

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Hallo Cynthia,
  Interessant en leuk om te lezen, mag ik deze stukjes op mijn website, www.unifil.nl plaatsen ?
  Vriendelijk dank,
  Alex Beekman

  Van: Alex Beekman | 18-05-2019, 16:23

 • Wat een ongelooflijk leuk blog. Ik kreeg de link naar dit blog doorgestuurd van een mede-Libanonveteraan. (1982 post 7-2 Gama). Hij dacht waarschijnlijk dat de functie ‘gender adviseur’ van toepassing zou zijn door mijn leven als “trans-vrouw” 😃
  Nogmaals: een prachtig en herkenbaar blog, leuk om te lezen hoe het er nu aan toegaat. Wat hebben de Libanezen hun land weer mooi op kunnen bouwen en wat verricht Unifill een mooie taak! (Ondertussen best wel een beetje jaloers, want als trans-vrouw blijft een terugkeer moeilijk).

  Dank je wel,
  Rianne

  Van: Rianne Volkering | 05-11-2018, 15:52

 • Wat grappig, het zelfde overkwam mij ook laatst in dit geval zat mijn vrouw naast me en zij dat ik te traag reageerde!

  Van: Mesut Bicak | 02-11-2018, 12:52

 • Heel mooi, duidelijke blog.
  Moest wel lachen om het laatste deel van de tekst, herkenbaar majoor bakker! Maar wat een mooi werk die je daar!

  Van: Irma gilhuys | 30-10-2018, 18:08