Onderwerpen

Mijn ervaringen als genderadviseur in Libanon

Positieve perceptie en houding voor UNIFIL is belangrijk voor onze vredesmissie. De activiteiten die hierop gericht zijn, zijn bij uitstek geschikt om te bekijken door mijn genderbril. Dat doe ik elke dag en zo beleef ik mijn eigen genderervaringen tijdens mijn missie in Libanon. Vorige keer beloofde ik daar meer over te schrijven en dat doe ik graag in deze weblog.

Wie: majoor Cynthia
Wat: militaire adviseur gender in Libanon

Mijn ervaringen

Wat zijn mijn genderervaringen zoal? Nou bijvoorbeeld: ik ontmoet een Spaanse vrouwelijke militair. Ze vertelt me dat ze binnenkort taallessen gaat geven aan moslimvrouwen. Ze vroegen speciaal om een vrouwelijke docent.

En nog een succes. Kinderen krijgen voorlichting over de Blue Line, de door de Verenigde Naties vastgestelde scheidingslijn tussen Libanon en Israël. Dat gebeurt met een soort toneelstukje over mevrouw en mijnheer Blue Barrel.

Maar stereotypering en diep ingesleten genderrollen zijn er nog steeds. Een vrouw in een ‘man gedomineerde werkomgeving’ krijgt vragen waarvan ik me afvraag of je die als man ook krijgt. Bijvoorbeeld: “Hoe oud ben je?”, “Heb je kinderen?”, “Ben je getrouwd?”.

Ook valt het me op dat militaire vrouwen in deze missie vrij snel met hun voornaam worden aangesproken. Of zoals ik onlangs in een vergadering meemaakte, als ‘angels’. “Als iemand nog vragen heeft, dan kun je terecht bij mijn angels,” en hij keek tevreden naar zijn civiele genderadviseur aan zijn linkerzijde en zijn militaire genderadviseur aan zijn rechterzijde. Wat nu als een van ons een man is?

Genderbril

Kortom, veel constateringen die gender gerelateerd zijn. Ik zie dat omdat ik door mijn genderbril kijk. Iedere dag gebruik ik om dat ook aan anderen te laten zien. En weet je, onderzoeken en ervaringen wijzen uit dat het integreren van een genderfocus het effect van wat je wilt bereiken opvoert. Zo is het slim om na te gaan wat het voordeel is als vrouwen meelopen in patrouilles. Want een vrouw legt makkelijker contact met een Libanese vrouw dan een man.

Die spiegel voorhouden en die genderfocus versterken, daar gebruik ik bijeenkomsten, workshops en trainingen voor. Die organiseer ik voor de militairen. Ik vertel dan altijd dat een probleem tot een ‘200%-oplossing’ leidt als we er ook vrouwen bij betrekken. Dan krijg je tenslotte verschillende benaderingen. En ik adviseer mijn leidinggevenden over manieren waarop we vrouwen nog meer kunnen betrekken.

Goed vrouwennetwerk

Een goed netwerk is wel van belang. In mijn eerste maanden bezocht ik de troepen en wisselde vooral met de vrouwen van gedachten. Ik ben nog steeds trots op de 1e keer dat we de vrouwen werkzaam hier op het UNIFIL-hoofdkwartier bij elkaar wisten te krijgen om elkaar te leren kennen. Het was voor herhaling vatbaar en de datum voor de 2e bijeenkomst staat al weer gepland. Tenslotte kan je meer bereiken als groep dan als eenling.

Tot de volgende weblog!

Groetjes,
Cynthia

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Super blog.
  Leuk om je zo te volgen met je werk
  Groeten vanuit Nederland.

  Van: Mirelle Oorlog | 29-11-2018, 10:00

 • Verwijzend naar het geciteerde hieronder:
  - die vragen krijg je als burgerman ook;
  - angel is een "genderneutrale" aanduiding, die in minder verkrampte milieus ook wel ten aanzien van mannen wordt gebezigd;
  - vrouwen tutoyeren mannen eerder dan mannen onderling dat doen; misschien loopt deze missie wel voorop in termen van oprukkende genderneutraliteit (wat dit laatste begrip ook moge betekenen, àls het al een betekenis heeft).
  ======================================
  cit.:
  "Maar stereotypering en diep ingesleten genderrollen zijn er nog steeds. Een vrouw in een ‘man gedomineerde werkomgeving’ krijgt vragen waarvan ik me afvraag of je die als man ook krijgt. Bijvoorbeeld: “Hoe oud ben je?”, “Heb je kinderen?”, “Ben je getrouwd?”.

  Ook valt het me op dat militaire vrouwen in deze missie vrij snel met hun voornaam worden aangesproken. Of zoals ik onlangs in een vergadering meemaakte, als ‘angels’. “Als iemand nog vragen heeft, dan kun je terecht bij mijn angels,” en hij keek tevreden naar zijn civiele genderadviseur aan zijn linkerzijde en zijn militaire genderadviseur aan zijn rechterzijde. Wat nu als een van ons een man is?"

  Van: Stephan | 15-11-2018, 13:01