Onderwerpen

Uitgezonden naar Libanon - De mensen

Wat een leuke mensen ontmoet ik allemaal. Bij UNIFIL ben ik de enige Nederlander en dat heeft zo zijn voordelen. Zo neemt mijn Ghanese buurman mij direct na binnenkomst onder zijn hoede. Hij wil graag weten wie Cynthia is. Zelf vertelt hij uitgebreid wie Robert is.

Wie: majoor Cynthia

Wat: militaire adviseur gender in Libanon

Commando-overdracht Ghana.
Commando-overdracht van de Ghanezen.

Ik heb niet veel informatie nodig om te begrijpen dat deze kolonel een zeer ontwikkelde en hoogopgeleide man is. Het is prettig om met hem te praten. Knoop in je oren dat met name voor de Afrikaanse en Aziatische mensen geldt dat het informeren naar vrouw en kinderen zeer op prijs wordt gesteld. We hebben het dan ook uitgebreid over de achterban.

Ghanese collega

Hij nodigt me uit voor een lunch in 'Ghana House' en vertelt over zijn ervaringen in deze missie. Hij deelt ook zijn opgebouwde kennis over de manier van werken in een VN-missie. Dit is al de 4e keer dat hij hier zit maar nu als Hoofd J1, oftewel hoofd Personeelszaken. Hij heeft het goed naar zijn zin, hij lacht altijd. Niet geheel een uitzondering merk ik al snel, alle Ghanezen lachen veel en altijd. Wat zijn het toch mooie, vriendelijke, goedlachse mensen. "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd." Ik wil absoluut een keer naar Ghana.

Cynthia met Ierse collega's.
Superleuke klik met mijn Ierse collega's.

Ierse collega

Ik ontmoet een Ier, hij is wat gereserveerd. Dit is zijn 3e tour hier. Hij heeft het blijkbaar naar zijn zin. Hij vertelt dat Ierland een aantal vaste plekken vult in deze missie en dat hij dus vrijwillig al meerdere keren voor deze uitzending kiest. "Liever UNIFIL dan uitgezonden worden naar een plek waar ik liever niet naartoe ga." Ik geloof inderdaad dat het hier niet echt vervelend is.

Stafbespreking.
De Chef Staf spreekt zijn stafleden toe tijdens een informeel samenzijn.

Spaanse collega

Ik spreek kort met mijn direct leidinggevende. Hij is druk, de Deputy Chief of Staf, en een Spanjaard. We duiken de geschiedenis in als ik hem vertel dat ik in Breda woon. "Daar waar de Spaanse slag heeft plaatsgevonden, inderdaad." Hij vertelt dat een beroemde Spaanse schilder daar een mooi schilderij van heeft gemaakt. Ook toen wij het weer heroverden? Nee, dat wist-ie niet, hij kent daar in elk geval geen schilderij van. Nassau uit ons volkslied was de veroveraar. Mooi hoe je zo in de geschiedenis van je eigen kikkerlandje terecht komt: in Libanon al pratend met een Spanjaard.

Hij kent ook een paar woordjes: goedemorgen is er daar een van en dat komt prima van pas.

Rotatiegesprek in Libanon.
Leuk om te werken in zo'n internationale omgeving. Het is een komen en gaan van militairen.

Indonesische collega

Hij is niet de enige die ‘goedemorgen’ heeft geleerd. Een Indonesische kolonel vertelt me dat hij een paar jaar in Nederland heeft gewoond, in Amsterdam en Rotterdam. Ook hij begroet me graag met goedemorgen.

En dat meer mensen Nederland van Amsterdam kennen, wordt mij snel duidelijk. Ik zeg in het vervolg, als ze mij vragen waar ik vandaan kom: "I am from the Netherlands, you know, from Amsterdam". Het werkt: “Oh yes, Amsterdam!".

Groetjes uit Libanon,
Cynthia

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.