Onderwerpen

Commando-overdracht in Libanon: mooi maar anders

Op 7 augustus stuur ik een foto naar mijn Servische collega. “You are part of UNIFIL history now, and it’s documented,” appt hij terug. Het was een foto waarop ik samen sta met de Ierse force commander, generaal-majoor Michael Beary. Wauw, ja inderdaad. Soms heb ik niet in de gaten dat ik even deel uitmaak van een stukje geschiedenis. Part of the job.

Wie: majoor Cynthia

Wat: militaire adviseur gender in Libanon

Generaal-majoor Beary en Cynthia.
Bedankt generaal, dat u even met mij op de foto wilde.

Ik geef zonder schaamte toe dat ik erg graag op de foto wilde met de generaal. Gewoon omdat ik hem zo’n prettig mens vind. Heel benaderbaar, vriendelijk en rustig. Hij geeft vandaag zijn commando over UNIFIL over aan een Italiaanse generaal-majoor, Stefano del Col.

Veel nationaliteiten

De ceremonie is geweldig. Lekker losjes. “Bij ons gaat dat wel wat strakker,” verzekert een Franse kolonel mij. Dat geloof ik graag. Maar nu heb je te maken met 42 nationaliteiten, een heleboel hoogwaardigheidsbekleders en verschillende gebruiken en rituelen.

Om maar een verschil te noemen: het loopje van de militairen die een krans moeten dragen en ophangen, ter nagedachtenis van de gevallen militairen tijdens de missie. De Indonesiërs hebben een vertraging in hun voortbewegen ingebouwd.

Opstelling landen.
Militairen van UNIFIL-landen stellen zich op.

Zij lopen, maar op het moment dat een voet naar voren wordt gezet, blijft-ie nog een beetje in de lucht hangen voordat ze hem neerzetten. De Libanezen schuifelen. Sterker nog, bij het dragen van de krans zetten ze het buitenste been naar voren, het andere been wordt erbij geschoven. Het buitenste been zet weer een stap naar voren en weer wordt het andere been erbij geschoven. Zo gaat dat schuifelend verder. Heb ik niet eerder zo gezien. Duurt wel even, maar uiteindelijk komen zij er ook.

Nieuw netwerk opbouwen

De gasten van de ceremonie vertegenwoordigen de verscheidenheid in sleutelfiguren waarmee UNIFIL communiceert. Er zijn religieuze leiders in mooie gewaden, burgemeesters, ministers, hoge militaire leiders, vertegenwoordigers van ambassades, instituten en organisaties. Belangrijk netwerk voor onze vredesmissie. Voor de nieuwe force commander een uitdaging om hierin zijn weg te vinden, vertrouwen op te bouwen en de contacten te gebruiken. De rotaties in onze militaire wereld brengen dat met zich mee. We weten dat het soms een gemis is, want je raakt veel ervaring en een deel van het netwerk kwijt. Tegelijkertijd brengt het ook weer een nieuwe frisse wind, nieuwe focus en andere benaderingen. Voor beide valt iets te zeggen.

Commandanten en stafofficieren.
Commandanten en stafofficieren.

Groet in een wave

Ik heb net iets gezegd over de verschillende gebruiken die zo’n smeltkroes met zich meebrengt. Laat ik daarover nog iets zeggen. We zitten dus als uitgenodigde gasten op ons stoeltje te kijken naar het schouwspel dat zich voor ons afspeelt. Mooi opgezette ceremonie met veel vlagvertoon en muziek. Wij hebben ook een rol. Op verschillende momenten, zoals het spelen van het volkslied en the last post, moeten we gaan staan en de militaire groet brengen. Dat is salueren. Ik weet hoe we dat in Nederland doen. Vaak worden we daarin geholpen als de speaker aangeeft: “U moet nu gaan staan en de groet uitbrengen.” Hier wordt dat niet zo gedaan. Als in een wave staan we op en als in een tegengestelde wave groeten we. Want iemand moet beginnen en dan volgen we automatisch. Ach, het gaat bijna gelijk laten we maar zeggen. Niemand die zich daar druk over maakt. Het ziet er netjes uit.

Ik kan je verklappen: dit was weer een van mijn favoriete dagen. Ik heb me nog geen dag verveeld. Elke dag is weer een nieuwe beleving. Op naar de volgende!

Groetjes,
Cynthia

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Beste Cynthia, genoten van je verhaal en foto’s. Dank.
  Adjudant b.d. Kees
  Oud Bataljons Adjudant Dutchbat 1982-1983 UNIFIL
  Oud DMIO Dutchbat 1981 UNIFIL

  Van: Kees de Brie | 24-11-2020, 17:41

 • Nou Cyn, je maakt idd deel uit vd geschiedenis, net zoals wij allemaal. Met dat verschil dat jouw leven zich nu afspeelt in een heel bijzonder gebied en dat je van betekenis bent, doordat je bijzonder bent!
  Veel succes daar!

  Van: Frederiek Mink | 29-09-2018, 14:50

 • Leuk verslag Cynthia! Ga zo door!

  Van: Barry Le Belle | 24-08-2018, 13:05