Medische capaciteit ontwikkelt mee dankzij reservisten

Special operations forces moeten onverwacht naar een buitenlandse brandhaard. Ze worden ingevlogen samen met een Forward Surgical Element. Dit team (inclusief chirurg) staat geheel zelfstandig paraat op korte afstand. Zo’n inzet kan zomaar realiteit worden voor de medische teams van het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR). Tijdens de IDR-dag vandaag in Nieuwegein kwamen de laatste ontwikkelingen ter sprake.

Nederlandse militair in Role 2-hospitaal van Mazar-e-Sharif.

Een Nederlandse militair aan het werk in het Role 2-hospitaal van Mazar-e-Sharif (augustus 2016).

Door de voortdurend veranderende medische missieondersteuning moeten geneeskundig capaciteiten continu aan de realiteit worden aangepast. Wel blijft het reguliere Role 2-veldhospitaal het uitgangspunt. Zo’n 150 civiele en militaire medisch specialisten spraken over de gevolgen van ontwikkelingen voor bijvoorbeeld de gevraagde vaardigheden. Het IDR is de militaire gezondheidszorgorganisatie voor (para)medisch specialistische capaciteit bij wereldwijde inzet. Het instituut bestaat inmiddels 17 jaar. In die tijd is er veel veranderd.

Schotverwondingen en blastletsels

IDR-commandant kolonel Henk van der Wal: “Het aantal en het soort missies is veranderd. Zo zijn er tegenwoordig meer SF-missies. Daarnaast waren er in het begin nog veel allround chirurgen beschikbaar. Tegenwoordig zijn veel gespecialiseerd, van vaatchirurg tot oncologisch chirurg. Maar voor Defensie hebben wij ze vooral gespecialiseerd in traumachirurgie, bijvoorbeeld voor schotverwondingen en blastletsels. Daar volgt de vraag uit: hebben we nog wel de juiste mensen en hebben we nog wel de juiste relatieziekenhuizen?”

Vraagt fysiek en mentaal wat

De ontwikkeling van het toenemende aantal SF-missies heeft volgens Van der Wal nog een ander gevolg: “Met een Forward Surgical Element pak je eigenlijk een operatiekamer op in plaats van een compleet veldhospitaal. Dat kan betekenen dat zo’n team meerdere dagen onder provisorische omstandigheden zelfstandig moet optreden. Dan moet je dus niet alleen kunnen opereren, maar dat vraagt fysiek en mentaal wat van mensen. Daar moeten we de eisen bijvoorbeeld ook op aanpassen.”

Chirurgisch team in het operatiezaal van Kandahar Airfield.

Een Nederlandse chirurg van het Nederlandse IDR-team aan het werk in het hospitaal van Kandahar Airfield (Afghanistan 2011).

Schoolvoorbeeld adaptieve krijgsmacht

Vanwege de intensieve inzet van gespecialiseerde reservisten en het daaruit volgende aanpassingsvermogen geldt het IDR als schoolvoorbeeld van de adaptieve krijgsmacht. Van der Wal: “Ons reservistenmodel heeft zich de afgelopen 17 jaar bewezen. We maken bijvoorbeeld gebruik van contracten waarbij we reservisten gedurende een bepaalde periode kunnen inzetten als beroepsmilitairen. Aan deze samenwerking hangt natuurlijk een prijskaartje, maar levert wel gegarandeerde kwaliteit en beschikbaarheid op.”

IDR

Het IDR werkt samen met 12 ziekenhuizen. Hierbij plaatst Defensie 1 medisch beroepsmilitair  in een ziekenhuis en stelt het ziekenhuis daar 2 reservisten als extra capaciteit tegenover. Op deze manier kan Defensie over 36 medische teams beschikken. Meer over de werkwijze van het IDR in de bijlage.