Nederlandse F-16’s onderscheppen Russische vliegtuigen in Baltisch luchtruim

De Nederlandse F-16’s die het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen bewaken, onderschepten gisteren een Antonov-26 ‘Curl’ en een Sukhoi-24 ‘Fencer’.

Sukhoi-24 ‘Fencer'.

Door F-16-vlieger gemaakte foto van de Sukhoi-24 ‘Fencer'.

Beide Russische toestellen vlogen in het internationale luchtruim, maar wel binnen het deel waarvoor de Baltische Staten verantwoordelijk zijn.

Geen contact

De vliegtuigen vertrokken vanuit de Russische exclave Kaliningrad en vlogen richting het noorden. Zoals internationale regelgeving voorschrijft, was er een vluchtplan ingediend. Tijdens de vlucht was de transponder echter niet zichtbaar en was er geen contact met de luchtverkeersleiding. Dit kan leiden tot onveilige situaties.

Vanuit F-16 gemaakte foto van de Antonov-26 ‘Curl’.

Vanuit F-16 gemaakte foto van de Antonov-26 ‘Curl’.

Eerste onderschepping

Na de onderschepping en identificatie konden de Russische toestellen hun vlucht vervolgen. De F-16’s keerden terug naar hun tijdelijke basis bij het Litouwse Siauliai.

De Nederlandse toestellen voeren hun bewakingstaak boven de Baltische Staten uit,  onder de noemer Baltic Air Policing (BAP). Dat gebeurt  sinds begin deze maand. Het ging vandaag om de eerste onderschepping.

De bewaking van het NAVO luchtruim is een vredestaak die 24 uur per dag wordt uitgevoerd. Civiele en militaire vliegtuigen die zich niet houden aan de internationale afspraken voor gebruik van het luchtruim of dit zonder toestemming naderen, worden onderschept en begeleid.