Missiemilitairen tellen af naar nieuwe jaar

Net als in Nederland luidden de Nederlandse militairen in de missiegebieden het nieuwe jaar op traditionele wijze in: met oliebollen, aftellen en een toost op 2017.

2 militairen achter schaal oliebollen.
Achter de oliebollen in Mali.

Het gebeurde in Afghanistan, het Midden-Oosten en Mali en op al die andere plekken waar de bijna 1.100 Nederlandse militairen wonen en werken. Het wordt opnieuw een jaar waarin zij zich wereldwijd inzetten voor veiligheid en vrede.

Irak

In het Iraakse Erbil wensten de mannen en vrouwen van de Capacity Building Mission in Iraq elkaar en iedereen een goed 2017 toe. Dat gebeurde vanwege het tijdsverschil 2 uur eerder dan in het vaderland. De Nederlanders en hun internationale collega's telden af rond een groot kampvuur, met een oorverdovend 'Happy New Year' als slotakkoord.

Militairen met oranje muts in waterbak op Nieuwjaarsdag.
Militairen in Irak nemen 'Nieuwjaarsduik' na hardloopwedstrijd.

Voor het echte oudejaarsgevoel hadden de mannen en vrouwen eerder op de avond genoten van de oudejaarsconference van Javier Guzman. Die had de cabaretier zelf naar de militairen in Irak gestuurd. 

Militairen bij elkaar aan grote tafels in tent tijdens oudjaar in Mali.
Gezellige oudejaarsavond in Gao.

Mali

Ook de ruwweg 300 Nederlandse deelnemers aan Minusma in Mali verwelkomden 2017 met elkaar. Op Kamp Castor in Gao brachten de militairen oudejaarsavond door met bingo, film en gezellig samenzijn; oliebollen en appelflappen gingen rond. Sterretjes, vorige week meegebracht door het kerstbezoek, verhoogde de feestvreugde. 

Vandaag stond er nog een 4 kilometer lang hindernisparcours op het programma, gevolgd door een nieuwjaarsreceptie. De militairen in hoofdstad Bamako vierden de jaarwisseling in kleine kring. Voor de missie wordt het een bijzonder jaar, want de Nederlandse Apache-gevechts- en Chinook-transporthelikopters maken zich op voor vertrek uit het Afrikaanse land.

Kampvuur oudjaar in Afghanistan.
Rond het vuur in Mazar-e-Sharif.

Afghanistan

De 100 deelnemers aan Resolute Support in Mazar-e-Sharif verwelkomden 2017 al zo'n 4 uur eerder dan in Nederland. Dat deden ze onder meer met een barbecue, een kampvuur en een 'Ik hou van Holland quiz'. Resolute Support heeft als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen.

Caribisch gebied

Aan de andere kant van de wereld, in de West, wenste de bemanning van Zr.Ms. Holland elkaar het allerbeste voor 2017. Het patrouilleschip vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Hiermee zorgt het voor maritieme aanwezigheid. Het voert kustwachttaken uit en helpt bij het bestrijden van de drugsmokkel. De Holland ligt enkele dagen afgemeerd bij Aruba. Veel bemanningsleden luidden het nieuwe jaar in samen met de andere toeschouwers van een spectaculair vuurwerk in Oranjestad.

Glazen champagne.
De champagne is alcoholvrij natuurlijk!

Alcoholvrij

Nederlandse militairen hieven het, natuurlijk alcoholvrije, glas om middernacht nog in tal van andere missiegebieden zoals Burundi, Somalië, de Centraal Afrikaanse Republiek, de Gazastrook, Israël, Kosovo en Libanon.

Jaaroverzicht

Een impressie van wat Defensie in 2016 binnen en buiten Nederland deed, is te zien in het Jaaroverzicht Defensie 2016.