Legerleiding brengt kerstbezoek aan militairen op missie

“Waar brengen we de kerstdagen door?” Voor bijna 1.100 militairen was deze vraag al lang beantwoord. Zij zijn op uitzending naar het buitenland, ver weg van het thuisfront en volop aan het werk. Toch vinden de meesten wel tijd om stil te staan bij de boodschap van kerst, of het nu rond een vuurton of tijdens de kerstviering is. In Mali gebeurt dit in het bijzijn van commandanten uit Nederland.

Kerstdienst in uitzendgebied. Militairen zitten en luisteren naar geestelijk verzorger.

Militairen in Gao (Mali) tijdens kerstdienst. Meer foto's uit de uitzendgebieden staan onderaan dit bericht.

Deze VN-missie in Afrika is de grootste waar Nederland aan mee doet. Bijna 400 militairen van alle krijgsmachtdelen werken er aan veiligheid en stabiliteit. Defensie levert vooral inlichtingenpersoneel en helikopters. De hoogste commandanten van luchtmacht en marechaussee en de plaatsvervangend commandant van de landmacht staken de militairen in Gao een hart onder de riem door de kerst met hen door te brengen.

Kerktent in Mali

Er waren op kerstavond 2 vieringen in Gao, waar de meeste Nederlanders werken. In de hangar van het helikopterdetachement was een bezinningsbijeenkomst en in de open lucht een Duitstalige oecumenische dienst. Na afloop was er een kerstfeest. Eerste Kerstdag vond een heilige mis plaats in de ‘Kirchenzelt’, een passend, tijdelijk onderkomen voor een eredienst tijdens een militaire missie. Later volgde een kerstdiner en werd de uitzending van het televisieprogramma Missie Max getoond.

Verderop in Mali, in dezelfde warmte, vierde een 20-tal Nederlanders kerst met collega's uit Duitsland, Denemarken en Zweden. Ingrediënten in Bamako: een luxe diner, een borrel en een leuke film. Ook de vele postpakketten vooraf hielpen mee aan de kerstsfeer.

'Witte' kerst in Afghanistan

In Mazar-e-Sharif deden de temperaturen meer aan de Noordpool denken, met zelfs wat achtergebleven sneeuw. Nederlandse militairen trainen en adviseren er het Afghaanse leger en de politie. De mannen en vrouwen in Mazar-e-Sharif brachten de dagen zoveel mogelijk samen door, tuigden wat kerstbomen op en kregen zelfs de kerstman op bezoek.

Kerst op Middellandse Zee

Op de Middellandse Zee vaart het het fregat Zr. Ms. De Ruyter. Dat is tijdens de kerst op weg naar Nederland. Het marineschip was 4 maanden stafschip van een NAVO-vlootverband dat op de Egeïsche Zee verkenningen uitvoerde en migrantenstromen monitorde. Aan boord was er een bezinningsdienst, een diner en er werd op het achterdek een bijzondere kerstwens gemaakt.

€ 4.000,- in Caribisch gebied

Niet alleen de bemanning van Zr. Ms. De Ruyter is op zee. Dat geldt ook voor de militairen aan boord van Zr. Ms. Holland. Zij vierden de kerstdagen dit jaar in het Caribisch gebied. De drugsbestrijdingoperaties gingen voor het stationsschip gewoon door, maar er was wel degelijk ruimte voor een bezinningsmoment, met het kerstverhaal. Er werd een kerstveiling gehouden voor Stichting Milou, waar een van de bemanningsleden nauw bij betrokken is. De bemanning bood op wapenschildjes, eten, maar bijvoorbeeld ook op het laten strijken van kledingstukken. Opbrengst: € 4.000,- Een barbecue met uitzicht op de ondergaande Caribische zon maakte van de Eerste Kersdag  een bijzondere belevenis. Vandaag geniet de bemanning gekleed in tropenwit tijdens het captains diner van een heerlijk 3-gangen diner.

Erbil en buitenposten Irak

De militairen in Noord-Irak helpen tot dicht achter de frontlinie in de strijd tegen ISIS. Ze doen dit door Koerdische strijdkrachten te trainen en te adviseren. Toch ging ook daar het kerstfeest niet ongemerkt voorbij. Op de buitenposten Atrush en Menila genoten de trainingsteams van een kerstdiner. Op het multinationale kamp bij Erbil stond een brunch op het programma, een sportieve Christmas-Crossfit-Workout, een barbecue en een pubquiz samen met Duitse collega's. Deze sportieve strijd werd gewaardeerd en als dank kregen ze van hun oosterburen een tafelvoetbaltafel cadeau.

Waarnemingsposten en hoofdkwartieren

De samenwerking met andere landen is ook op andere plekken zichtbaar. Denk aan de militairen binnen waarnemingsmissies in het Midden-Oosten, of op hoofdkwartieren van de NAVO. Zij brachten de kerst door met vooral buitenlandse collega’s om zich heen.

Speelgoed in opvangkamp Chios

Kinderen in opvangkamp Vial op Chios spelen inmiddels met speelgoed dat ze van het Border Security Team kregen. Dit is betrokken bij de eerste opvang van migranten die in Europa aankomen. De eenheid wilde vanuit de kerstgedachte iets doen voor de migranten op het Griekse eiland. Hun idee, opgepakt met lokale partners, bleek een schot in de roos. Het leidt de kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar niet alleen af van de situatie waar ze in zitten, maar zorgt er ook voor dat ze samen kunnen spelen. Het team zamelde zelf geld in en kocht het speelgoed voor een educatieprogramma in het opvangkamp.

Ook het leslokaal werd geregeld, voor 2 ochtenden per week. De kinderen kunnen terecht in een werkcontainer van het Europees agentschap Frontex, waar het Nederlandse grensbewakingsteam deel van uitmaakt.

Impact op het thuisfront

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert toonde in een videoboodschap via Missie Max haar respect voor de militair en het thuisfront. “Uitgezonden worden naar verre, risicovolle gebieden hoort bij het militaire vak. Maar de impact hiervan op het thuisfront is groot. En ja, ik realiseer me goed, dat het gemis aan familie en vrienden dan groot kan zijn.”