Libische cursisten terug op Zr. Ms. Rotterdam

Branden blussen, gewonden afvoeren, andere schepen boarden en Engelse les. Aan boord van Zr. Ms. Rotterdam startten gisteren de 38 Libische kustwacht- en marinecursisten met deel 2 van hun trainingsprogramma. De Rotterdam maakt deel uit van EU-operatie Sophia in de Middellandse Zee. De missie richt zich sinds 2015 op het bestrijden van mensensmokkel.

Libische militairen komen aan boord van schip.

De Libische cursisten komen weer aan boord van Zr. Ms. Rotterdam.

Met een landingsvaartuig van de Italiaanse marine kwamen de Libische trainees gisteren weer aan boord. Na een kort bezoek aan het thuisland tijdens een gelijktijdige logistieke stop van de Rotterdam aan Malta, hervatten de Libiërs het trainingsprogramma op het Nederlandse marineschip.

2e trainingsblok

Het 2e trainingsblok duurt tot eind november. De komende weken werken de cursisten en de Europese trainers aan een effectievere Libische kustwacht en marine, die beter in staat is de eigen wateren veilig te houden en de migrantenstroom richting Europa te beperken.

Samen met het Italiaanse marineschip ITS San Giorgio is Zr. Ms. Rotterdam een varend trainingsplatform. Naast het bieden van huisvesting en voeding, helpen de Nederlandse militairen aan boord van de Rotterdam ook bij de boarding-trainingen.

Snelle rubberboten met cursisten op achterdek van Zr. Ms. Rotterdam.

Les op het helikopterdek van Zr. Ms. Rotterdam.

Trainingsmissie

Het is de 1e keer dat de Europese Unie een trainingsprogramma aanbiedt aan de Libische kustwacht. Het is onlangs toegevoegd aan het mandaat van Operatie Sophia. Het programma geldt als een proefproject voor oefeningen die in de nabije toekomst vanaf het land moeten worden gegeven. In totaal worden op beide schepen 80 cursisten opgeleid.

Zr. Ms. Rotterdam is naast de vaste bemanning en trainers uitgerust met een Cougar-transporthelikopter, mariniers voor de veiligheid en varende ondersteuning en diverse ondersteunende functionarissen zoals een cultureel adviseur en tolken. Het marineschip komt medio december terug naar Nederland voor verlof en onderhoud.