'Een kerstgroet voor papa, die kans laten we niet lopen'

“Hé lief schatje, kom snel weer in onze armen!” Insaf lacht met haar net gestifte lippen in de camera. Een handkus volgt. Naast haar graait haar 4-maanden oude zoontje Jyaïr met zijn handen in de lucht. 3 maanden geleden vertrok zijn vader voor een missie op Zr. Ms. De Ruyter naar de Egeïsche Zee. Jyaïr zal zijn eerste kerst zonder zijn vader vieren. Insaf haar eerste kerst als moeder, zonder haar geliefde.

Groot scherm met daarop militairen in uitzendgebied.

Via een live-verbinding praten familieleden en vrienden met de militairen die zij missen.

Net als meer dan 1.400 andere familieleden, geliefden en vrienden van militairen zijn Insaf en Jyaïr vandaag naar de Valkenburghangaar in Katwijk gekomen voor de Missie MAX-dag. Het is de 9e keer dat Defensie deze dag samen met Omroep MAX organiseert.

Moeder, zoontje en schoonmoeder nemen videoboodschap op.

Insaf (links) neemt samen met haar zoontje Jyaïr en schoonmoeder Coraline een Missie MAX-kerstgroet op voor haar vriend die tijdens de feestdagen op Zr. Ms. De Ruyter vaart.

Kerstgroet

Een dag waarop het thuisfront van militairen in het zonnetje wordt gezet. Wie wil mag een kerstgroet opnemen en een pakketje achterlaten voor diegene die zij tijdens de feestdagen zo zullen missen. Omroep MAX-presentator Jan Slagter reist vervolgens met de kerstgroeten en pakjes naar missiegebieden om de groeten persoonlijk af te leveren.

“Een kerstgroet opnemen voor papa, die kans laten we niet lopen hè”, zegt Insaf terwijl ze naar haar zoontje kijkt die tevreden ligt te sabbelen aan zijn 'papa-is-the-best-speen.' “Echt geweldig dat dit wordt georganiseerd.”

En dat is precies wat Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp graag ziet: een gelukkig thuisfront. “Zonder u geen missie”, spreekt hij de bezoekers vanaf het podium toe. “Ik weet dat het tijdens de feestdagen extra moeilijk is. Weet dat ik uw inzet enorm waardeer.”

Beeldscherm met daarop militairen. Voor het scherm een zingend kinderkoor.

De kinderen van uitgezonden militairen, oftewel de Missie MAX Stars zingen samen met Glennis Grace het lied 'Bij mij'.

Live-verbinding en optredens

Naast de opnames van kerstgroeten is er live contact met militairen in 5 missiegebieden. “Hé Igor, ik heb je bandje nog steeds om”, roept een militair vanuit Afghanistan naar zijn zoontje op het podium. Trots houdt de jongen zijn arm omhoog, net als zijn vader op het grote scherm voor hem doet. “Ik jouw bandje ook pap.”

Om de speciale dag voor het thuisfront nog mooier te maken, treden bekende artiesten op als Maan, Wolter Kroes, Miss Montreal en Glennis Grace. En ook de kinderen van de uitgezonden militairen stralen op het podium. Samen met Glennis Grace zingen zij het nummer 'Bij mij' speciaal voor hun papa of mama in den vreemde.

Op tv

Omroep MAX zendt het vandaag opgenomen programma uit op zondag 25 december om 17.00 uur en op dinsdag 27 december om 17.05 uur op NPO1.