Middendorp: ‘U was de eerste vrouw die daar les gaf, indrukwekkend’

“Veiligheid in Nederland is niet los te zien van onveiligheid buiten Nederland. De marechaussee is bij uitstek geschikt om te opereren op dat grensvlak.” Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp zei dit vandaag tegen 7 marechaussees in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hij reikte hen de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit voor inzet in Afghanistan, Mali en Kosovo.

Generaal Middendorp spreekt tegen marechaussees.

Generaal Middendorp spreekt de decorandi van de marechaussee toe.

Opperwachtmeester Dae-Sun Lonnee nam aan de laatstgenoemde missie deel. Tijdens EU-missie Eulex zette hij zich in voor vrede tussen Serviërs en Albanezen. Middendorp: “Daar heeft u gepatrouilleerd. Contact gemaakt met de lokale bevolking. Alles om ervoor te zorgen dat niemand gewond raakt, dat de broze vrede die er is, bewaard blijft en dat de mensenrechten blijvend worden nageleefd.”

Beter afstemmen

Middendorp haalde ook nog 2 collega’s van Lonnee naar voren. Luitenant-kolonel Roland Dekkers zette zich als enige Nederlander met internationale collega’s in voor VN-missie Unama in Kaboel. Hij zorgde ervoor dat organisaties die hulpprogramma’s aanbieden deze beter met elkaar afstemmen. Ook vroeg hij aandacht voor community policing. Zodat de Afghaanse politie meer onderdeel wordt van de lokale gemeenschap.

Eerste vrouw

Kapitein Miranda Weersink draaide ook een individuele uitzending, voor de missie EUCAP Sahel Mali. “Niet voor niets zijn onze militairen aanwezig in Bamako en Gao om inlichtingen te verzamelen voor de VN-missie Minusma”, zei  Middendorp. “Maar u droeg op andere wijze bij aan die vrede en stabiliteit. U gaf namelijk in het Frans les aan het hoge kader van de 3 politie-eenheden: gendarmerie, garde nationale en nationale politie.”

Als docent stelde zij onder meer corruptie en vrouwenrechten aan de orde. “Dat werd gewaardeerd. ‘Zo hadden we het nog niet bekeken’, hoorde u vaak terug. En het feit dat u de 1e vrouw was die daar les gaf, was misschien ook wel indrukwekkend”, zo sprak Middendorp haar lovend toe.