Marineschip klaslokaal voor Libiërs

De eerste trainingen aan Libisch kustwacht- en marinepersoneel voor EU-operatie Sophia beginnen dit weekend. Dat gebeurt mede aan boord van Zr. Ms. Rotterdam. De Europese Unie maakte dit vandaag bekend.

Amfibisch transportschip in het water.

Amfibisch transportschip.

Het 166 meter lange amfibische transportschip fungeert zo’n 150 kilometer uit de Libische kust als drijvend opleidingsplatform. De 18 Britse, Duitse en Griekse instructeurs brengen de Libische cursisten in 7 weken een aantal beginselen van het (militaire) scheepvaartvak bij. Denk aan brandbestrijding op het water en boardingoperaties, oftewel het aan boord gaan van schepen om deze te controleren.

Optreden tegen migrantenbootjes

De Italiaanse marine levert met het amfibische transportschip ITS San Giorgio ook een trainingsplatform. In totaal volgen  ongeveer 80 Libiers de opleidingen aan boord van beide schepen. Dit moet de effectiviteit van de Libische kustwacht en marine vergroten. Zij moeten onder meer migrantenbootjes richting Europa stoppen.

Operatie Sophia

EU-operatie Sophia is sinds 22 juni 2015 onder Italiaans commando actief in het centrale deel van de Middellandse Zee. De missie richtte zich oorspronkelijk op het ontwrichten van mensensmokkelnetwerken. Vanwege de ontwikkelingen in Libië breidde de EU het mandaat uit met training van de kustwacht en marine en het handhaven van het VN-wapenembargo voor Libië. De EU mag alleen in internationale wateren opereren.