Hydrografen aan de slag in Haïti

De marine zet niet alleen Zr. Ms. Holland en Zr. Ms. Pelikaan in om de bevolking van Haïti te helpen na de verwoestingen van orkaan Matthew. Hydrografen van de zeemacht zijn ook dagelijks voor de kust aan de slag. Dit gebeurt om de zeebodem in kaart te brengen. Met de nieuwste mobiele meetapparatuur bepalen de militairen of schepen veilig kunnen aanmeren bij diverse kustplaatsen.

Zr. Ms. Holland en RHIB-motorboot.

Een RHIB van de hydrografen voor Zr. Ms Holland in Haïti.

Impuls

Een goede steiger betekent dat vrachtschepen grote hoeveelheden goederen kunnen lossen. Dit zou een flinke impuls betekenen voor de noodhulp aan het rampgebied waar veel wegen nog moeilijk begaanbaar zijn.

De hydrografen brengen een route in kaart en meten de waterdiepte bij de pieren. Met de data kunnen ze een afgewogen advies geven over de bruikbaarheid van de steigers.

2 militairen achter een laptop op een RHIB-motorboot.

Hydrografen aan het werk op de RHIB in Haïti.

Sensoren

De hydrografen werken vanaf het patrouilleschip Zr. Ms. Holland en hebben eerder al metingen verricht bij de steden Les Cayes, Anse d'Hinault en Jérémie. Met een klein bootje en sensoren brachten ze daar de zeebodem in kaart, omdat zeekaarten van Haïti gedateerd en dus onbetrouwbaar zijn.

Militair draagt hulpgoederen het strand op.

Vanaf de RHIB worden hulpgoederen aan land gebracht.

Doorgaan

De Holland brengt hulpgoederen naar de plaatsen Tiburon, Les Anglais en Port-a-Piment. Na de hydrografische metingen vaart het schip naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince om zo'n 20 pallets water en 100 pallets voedsel te laden. Ook Zr. Ms. Pelikaan vaart vandaag volledig beladen uit om diverse dorpen aan de westkust te bevoorraden.