Marineschepen blijven actief in Haïti

Nederlandse militairen aan boord van marineschepen Zr. Ms. Holland en Zr. Ms. Pelikaan gaan deze week door met de hulpverlening aan Haïti. De schepen concentreren zich op de westzijde van de eilandstaat, waar de hulpgoederen nog niet alle dorpen hebben bereikt.

Militairen helpen met uitladen van hulpgoederen vanaf een bootje vlak voor de kust.

Ook de lokale bevolking zet bootjes in om hulpgoederen aan land te krijgen.

Het land werd getroffen door een krachtige orkaan die veel doden eiste en schade veroorzaakte. De zware regen van de afgelopen dagen zorgde bovendien voor onbegaanbare wegen. Bevoorrading vanaf zee is dan een goede oplossing stellen hulporganisaties.

Nederlandse militairen helpen in een ziekenhuis op Haïti.

Nederlandse militairen aan het werk in het ziekenhuis van Les cayes.

Terugblik

De Nederlandse schepen gingen het afgelopen weekend onverminderd door met de hulpverlening. Vrijdag repareerden genisten van de landmacht en technici van patrouilleschip Zr. Ms. Holland het dak van een ziekenhuis. Schoonmakers ruimden de door de orkaan veroorzaakte smerigheid op.

Militiaren laden emmers met spullen over van het ene naar het andere bootje.

In de emmers zitten spullen voor de persoonlijke hygiëne zoals zeep en toiletpapier.

Hygiëne

Vanaf de Holland werden in Chardonnières meer dan 100 plastic emmers uitgedeeld. In de emmers zitten spullen voor de persoonlijke hygiëne zoals toiletpapier en zeep. 's Middags vertrokken de militairen richting het stadje Les Irois om daar water en voedsel te brengen. Hulpverleningsorganisaties namen de goederen in ontvangst en brachten ze verder landinwaarts. De bevolking in beide vissersdorpjes zat al dagenlang zonder hulp.

Hulpgoederen aan boord van een schip.

Ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan heeft pallets vol hulpgoederen aan boord.

Hulpgoederen per bootje

Ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan laadde in het weekend hulpgoederen op pallets. De goederen zijn bestemd voor dorpjes aan de Haïtiaanse westkust. Omdat het schip niet kan afmeren aan de in slechte staat verkerende steigers, gaan de spullen in kleine bootjes naar de kust.