Emotionele groetjes voor militairen tijdens Missie MAX-dag

“Ik heb enorm veel waardering en respect voor het thuisfront.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag tijdens de Missie MAX-dag op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Meer dan 1.100 mensen kwamen op het Zuid-Hollandse terrein in Katwijk bijeen. Dat gebeurde niet alleen om militairen een hart onder de riem te steken, maar ook om zelf te genieten van een vermakelijke dag met verschillende optredens.

“Het is niet altijd even makkelijk als thuisfront. Maar als jullie lekker in je vel zitten, geldt dat ook voor onze uitgezonden militairen. Het thuisfront verdient een enorm groot compliment”, vervolgde Middendorp.

Inmiddels is het de 8e editie van Missie MAX. Het jaarlijkse groetenprogramma bood een gevarieerd programma. Artiesten als Di-rect en Glennis Grace vermaakten het thuisfront met spetterende optredens.

Live beelden

Het hoogtepunt van de dag was net als voorgaande jaren live beeldverbindingen met verschillende missiegebieden. Geliefden, familieleden en vrienden konden op het podium zwaaien naar hun militairen. Dat ging gepaard met de nodige handkusjes, tranen en emotionele groetjes.

Kinderkoor

Kinderen van uitgezonden militairen kregen tijdens deze Missie MAX-versie een bijzondere opdracht. Ze moesten namelijk met zanger Xander de Buisonjé een speciale versie van het nummer ‘Hou me vast’ zingen. Het raakte en deed zelfs het militaire hart van Middendorp smelten, zo liet hij weten.

Thuisfront

Annemiek, moeder van 5 kinderen en echtgenoot van een militair in den vreemde, genoot van de dag. “Mijn man is vaker op missie geweest, dus ondertussen zijn we het wel gewend.” Toch blijft het volgens haar moeilijk. “Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer vragen ze gaan stellen. Gelukkig kunnen we op een dag als vandaag even genieten en een groet brengen. We spreken hem wel vaak, maar dit is toch een leuk extraatje.”

Missie MAX

In samenwerking met Defensie en de thuisfrontorganisaties van Defensie en politie kunnen de achterblijvers tijdens een Missie MAX kerst- en nieuwjaarswensen inspreken. Nederlandse militairen in het buitenland zijn vaak maandenlang weg van huis. Met name de feestdagen vormen soms, zowel voor geliefden als de militairen zelf, een moeilijke periode.

Omroep MAX zendt het opgenomen programma van vandaag rond de feestdagen uit, aangevuld met achtergrondverhalen en het bezoek van de omroep aan een aantal missiegebieden.