Zr.Ms. De Ruyter oefent met Fransen in Golfregio

Voor het eerst sinds het begin van missie Agenor liggen het Nederlandse en het Franse schip naast elkaar in de Golf van Oman. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter en luchtverdedigingsfregat Forbin dragen samen bij aan de Europees-geleide maritieme aanwezigheid in de Straat van Hormuz. Bemanningsleden maken kennis met de manier van werken op het schip van de collega's.

Via de RHIB (snelle, wendbare motorboot) en de Franse helikopter werden bemanningsleden tussen de 2 schepen vervoerd.

"Het was een goede gelegenheid om kennis te maken met onze counterpart in hetzelfde dienstvak", vertelt luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Koen. Hij kreeg een rondleiding van de commando centrale officier op het Franse schip. "We hebben afspraken gemaakt over onze verdere samenwerking de komende maanden."

NH90-helikoptermonteur korporaal Kim werd ontvangen door een Franse korporaal, de monteur van de Franse Panther-helikopter. "Net als ik de enige dame in haar team, ontzettend toevallig en heel leuk. Haar team was heel geïnteresseerd in het werk dat wij met onze NH90 doen."

Dat blijkt niet veel te verschillen van hoe de Franse boordvliegploeg te werk gaat. Kim: "We hebben samen een Before First Flight (BFF)-ronde gelopen. Dat doen we altijd voor de 1e vlucht van de dag om te zien of de helikopter helemaal in orde is. Dat soort procedures verschillen weinig van elkaar."

Vergroot afbeelding Sloep met personeel hangt naast marineschip.
Via de RHIB worden bemanningsleden tussen de 2 schepen vervoerd.

Natuurlijke samenwerking

Na de ronde van het gelegenheidsteam kan de Panther meerdere deklandingen op Zr.Ms. De Ruyter maken. Onder anderen commandant Theo Klootwijk zet zo na zijn bezoek weer voet op eigen schip. "De samenwerking met de Fransen verloopt heel natuurlijk. We weten elkaar te vinden en ik verwacht dat onze eenheden goed kunnen samenwerken."

Doel van missie Agenor, de militaire tak van European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASOH), is bijdragen aan een veilige doorvaart door de Straat van Hormuz en de aangrenzende zeeën. Het schip brengt alle maritieme activiteiten in kaart. "Daarnaast moet onze aanwezigheid alleen al spanningen in de regio wegnemen", aldus kapitein-luitenant-ter-zee Klootwijk.