Weblog Somalië

Petje af voor collega’s

De vorige keer was ik al begonnen met het opmaken van de balans. In dit laatste weblog ga ik daar nog even mee verder. Mijn functies van hoofd J7 en SNR zijn inmiddels overgedragen aan mijn opvolger overste Oeno.

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.

Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Als u dit leest ben ik op weg naar huis. Naar huis met een koffer vol ervaringen, indrukken, lessen, verhalen en goede herinneringen. Met ruim 200 dagen op missie in een van de gevaarlijkste steden van de wereld, Mogadishu, mag ik zeggen dat ik een speciale ervaring heb opgedaan.

Verkiezingen

Somalië staat aan de vooravond van een spannende periode. De verkiezingen moeten doorgaan om een basis voor meer stabiliteit en vrede te kunnen leggen. Maar nog steeds zijn er deelstaten en clans die een andere mening hebben. Of een Al Shabaab die als doel heeft de verkiezingen hoe dan ook te verstoren.

Hoe makkelijk doen we dat in Nederland met onze eigen verkiezingen waar de minister-president naar zijn eigen stembureau fietst om te stemmen. Zo niet hier in Mogadishu. Een landelijke veiligheidsoperatie is nodig om überhaupt iemand in de buurt van een stemlokaal te krijgen. En zelfs na het stemmen ben je je leven niet zeker. Hier in de EU-missie proberen we te helpen waar het kan. Kleine stapjes vooruit en soms een grote stap terug en weer opnieuw beginnen is de dagelijkse praktijk.

IT-voorzieningen

Je kan niet anders dan blijven proberen door te gaan. Zelfs mijn IT-specialist sergeant Rudy kan het niet laten. Bij het maken van de foto staat hij nog steeds met de diensttelefoon in zijn hand om te controleren of alles nog werkt. Hij zegt dat hij de wifi-verbinding controleert, maar volgens mij test hij of Angry Birds kan worden geïnstalleerd. Gelukkig kan dat niet, om ons netwerk veilig te houden. Het is voor hem ook een van de zeldzame momenten van rust. Want alle verbindingen en IT-voorzieningen vragen veel aandacht. Hier wordt alles door de veelzijdige mannen van de CIS zelf gedaan. Tot en met het trekken van de kabels, buiten in de volle zon.

Majoor Astrid met Mamba.

Majoor Astrid voor een Mamba.

Transportvoorzieningen

Een andere voorziening is het transport. Majoor Astrid heeft in de afgelopen 6 maanden keihard gewerkt aan het operationeel houden van de Mamba’s (militaire voertuigen, red.). Dat deed ze samen met haar Italiaanse plaatsvervanger Francesco, en later Danilo, en een groep Hongaarse specialisten (‘gouwe kerels’). Met het nodige organisatietalent, verrassingen, uitdagingen en improvisatie lukte het om ze tot het einde van haar missie in de vaart te krijgen en te houden. Het zijn de kleine dingen die de grote Mamba’s werkend houden en daar is een groot talent voor nodig. Petje af.

Niet heel zichtbaar voor mij maar keihard nodig is mijn man in Nairobi. Je denkt misschien dat adjudant Martin van de marechaussee daar wel lekker zit in Kenia, met allerlei nationale parken om zich heen met de ‘big five’. Maar niets is minder waar. Als hij zijn werk niet doet, komt er niemand naar Mogadishu, stopt de post en komt er geen nieuwe voorraad. Ook worden de nieuwe mensen niet opgevangen en vertrekt er niemand meer. En dat alles van ‘s ochtends heel vroeg tot soms midden in de nacht. En nee, hij heeft niemand om zich heen om even in het Nederlands tegenaan te kletsen. Dat kan alleen tijdens een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Nairobi. En tijdens de taalcursus die de Keniaanse chauffeurs zo nu en dan krijgen voor het gebruik van de juiste termen in het verkeer.

Nederland in Somalië

Hier in Somalië zitten trouwens nog meer Nederlanders, zoals bij de EU-missies EUCAP-Nestor en Atalanta (antipiraterij). Politie, marine, justitie en wat al niet meer. In het afgelopen half jaar had ik daar in ieder geval goed contact mee. Al was het alleen maar voor het bijpraten en het uitwisselen van kaas, stroopwafels en hagelslag.

En zo heb ik de afgelopen 6 maanden het plezier gehad van mijn eigen Team.NL. Ze komen uit alle delen van de krijgsmacht, uit alle disciplines, logistiek, personeel, IT, financiën, oefenen en training. Ieder met zijn eigen ervaring, persoonlijkheid en bijdrage aan het stukje Nederland in deze EU-missie. Als SNR sta ik wel meer op de voorgrond, maar zij staan achter mij en dat geeft mij een goed gevoel.

Naar huis

Na 200 dagen ga ik op weg naar huis, met goede herinneringen. De slechte laat ik hier, maar daar heb ik dan ook weer van geleerd. In de wetenschap dat ik heus niet terugkom met een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar dat ik bijdroeg aan een land in ontwikkeling. Hoe klein die bijdrage ook was.

13 weblogs lang heb ik u op de hoogte gehouden van het wonen, werken en leven van de Nederlandse militairen in Mogadishu. De Nederlandse bijdrage aan deze EU-missie staat in ieder geval weer op de kaart. Het was mij een genoegen dit voor u te mogen doen. Ik ga nu vakantie vieren met mijn gezin en dan weer op weg naar de volgende uitdaging. Het ga u goed.

Au revoir,
luitenant-kolonel Martin Guldemond

____________

Martin schreef voor defensie.nl 13 weblogs vanuit Somalië. Dit is zijn laatste. Hij gaf met zijn verhalen een inkijkje in het werk en de leefomstandigheden van de Nederlandse militairen [redactie].

____________

Meer weblogberichten

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Thx, je weblog altijd met veel interesse gelezen.

    Van: Robert | 10-10-2016, 07:30

  • Martin bedankt het was een genoegen je blogs te lezen fantastisch. Geniet weer met je gezin en familie die je erg gemist hebben

    Van: M Dreef | 03-10-2016, 16:54