Weblog Somalië

Mijn eigen Team.NL

Als eerste vanaf deze plek in Mogadishu: aan alle Nederlandse Olympische sporters, hartelijk gefeliciteerd. Goud, zilver, brons, net niet of helemaal niets, jullie hebben er allemaal keihard voor gewerkt en je hebt een fantastische ervaring opgedaan. Ik heb samen met mijn Britse collega afgelopen week wel wat zitten zweten bij het dameshockey. Na afloop zag ik de post van Eva de Goede, mijn favoriete hockeyster: “Silver!! But my team is gold.” Hier in Mogadishu en Nairobi heerst ook een Olympisch virus en heb ik mijn eigen gouden Team.NL.

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.
Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Dat gouden team werkt hard om topfit te blijven. En dat moet ook wel, want van een militair op uitzending wordt wel wat verwacht. En in deze omgeving krijgt mijn lichaam het ook goed te verduren. Uitleg van de dokter hier in de staf leert mij dat de combinatie temperatuur, luchtvochtigheid en zout een extra belasting is op mijn vochthuishouding. Daarnaast eet ik hier 2 keer per dag een warme maaltijd. U voelt ’m al, werk aan de winkel dus.

Zwemmen, (beach)volleybal, rennen, fietsen, roeien, boksen, alles wordt hier op een of andere manier beoefend. Gelukkig heb ik hier een redelijk goed uitgeruste sportruimte met allerlei apparaten en kan ik naar het strand om te rennen. Maar bij een goede workout zijn hier helaas een paar beperkingen.

Een fietser op een hobbelige weg

Veel Afrikaanse chauffeurs zijn niet gewend de weg te delen met fietsers. Goed opletten dus!

Fietsers

Het mountainbiken, BMX-en of veldrijden krijgt hier op het vliegveld een aparte dimensie. Vorige week zag ik dus een fietser over de hobbelige zandweg op het vliegveld. Terreinbanden zijn hier geen overbodige luxe. Het zou ook handig zijn als de fietser zelf eerst een informatiecampagne voert om zijn aanwezigheid aan te kondigen. Veel Afrikaanse chauffeurs zijn niet gewend de weg te delen met fietsers. Ook moet je langs diverse Amisom-checkpoints en uitleggen dat je geen kwade bedoelingen hebt. Oftewel hier overleven op de fiets verdient een medaille.

Een bord op het strand zegt "kijk uit voor haaien"

Dit bord op het strand staat er niet voor niets.

Haaien

Het langebaanzwemmen hier in de oceaan is niet handig. Afgezien van sommige plekken met dodelijk scherpe rotsen en lava, zijn er ook haaien gesignaleerd. Dat bord op het strand staat er dan ook niet voor niets. Alhoewel er soms zwemles wordt gegeven aan militairen van Amisom. Voor mijn eigen veiligheid houd ik het bij 2 keer per week pootjebaden.

Een militair draait aan een grote tractorband

Een nieuwe sport op het kamp: band-flippen.

Banden flippen

Tractors en Mamba’s hebben ook hier wel eens nieuwe banden nodig en de oude kan ik dan weer gebruiken bij een nieuwe sport: band-flippen. Dit is hier een populaire bezigheid geworden. Eerst ga ik in de gym wat rennen of fietsen en daarna zo’n Mamba-band 1 rondje door het kamp flippen. Dat duurt even maar Nederlandse collega’s zetten wel recordtijden neer.

Internationaal beachvolleybal

Eerder vertelde ik dat er hier behoorlijk veel zand ligt. Bij elkaar vormt dat een ideaal veldje voor beachvolley. Niet met z’n tweeën maar als het kan met volledige teams. Elke middag als de konvooien weer terug zijn, kunnen de trainers en begeleiders hun energie kwijt in het volleybal. Het is elke dag weer een internationale mix van Duitsers, Italianen, Nederlanders, Portugezen en Spanjaarden en wat verder nog aansluit.

Militairen liggend op de grond tijdens een yogales

Yogalessen: goed voor de geestelijke ontspanning.

Yoga

Naast het vaste programma van mijn eigen oefeningen, worden er door collega’s allerlei workshops verzorgd, van exotische vechtsporten, freelatics en touwtje springen tot begeleid bodybuilding. De Britten hebben in hun contingent een drill sergeant en die verzorgt een paar keer per week een afmattend programma. Na alle lichamelijke inspanningen is het ook goed even mijn rust te pakken. Dat kan in de yogalessen die een Nederlandse collega geeft. Niet alleen goed voor de geestelijke ontspanning maar ook voor de lichamelijke inspanning.

Oftewel, echt vervelen doe je hier niet. Het enige dat ik nu nog zou willen is dat er een manege om de hoek zat. Maar helaas, je kan niet alles hebben. En anders kan ik hier altijd nog op Pokémons jagen.

Groet,
luitenant-kolonel Martin Guldemond

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Prachtig geschreven, genoten van je verhaal!
    Keep up the good work!

    Van: Saskia Lente | 26-08-2016, 09:57