Weblog Somalië

Het wordt gewoon

De vorige keer sloot ik af met mijn wens dat ik een manege in de buurt zou willen hebben. Afgelopen week kwam mijn wens uit. Ik mocht naar Nairobi om een nieuwe collega op te halen.

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.
Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Ruiter Martin Guldemond op bruin paard.

Mijn wens komt uit: paardrijden tijdens een vrij moment.

En als je dan een uurtje vrij hebt om iets leuks te doen, tja, wat zoek je dan op? Juist, een gelegenheid om paard te rijden. Naast rennen, fietsen en roeien is dit namelijk ook gewoon een sport van mij. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Na 10 weblogs, waarin ik u heb verteld over het wonen, werken en leven in Somalië, Mogadishu, ben ik zover dat ik dingen gewoon ga vinden. Je past je aan de omstandigheden aan en ik maak mij niet druk over de gewoonste dingen die hier anders gaan dan thuis.

Douchen: een toren met een tank koud water die door een oliedrum met vuur zorgt voor warm water.

Douchen: een toren met een tank koud water die door een oliedrum met vuur zorgt voor warm water.

Douchen met een vuurtje

Zo ook het douchen na het paardrijden. Thuis stap ik een nette badkamer in en mijn CV ketel zorgt direct voor warm water. Zo niet hier. Buiten de hut staat een toren met een tank koud water. Voor het warme water staat er een oliedrum onder met een vuurtje dat 24 uur per dag brandt. Dit vuur wordt ook gebruikt voor de afvalverbranding. Er komt dus geen vuilniswagen 2 keer per week langs voor het ophalen van keurig gescheiden afval. Er zijn hier überhaupt geen vuilniswagens, maar dat terzijde.

 

E-mail zonder computer

Mijn collega’s die regelmatig de stad in gaan of naar het trainingscentrum, krijgen te maken met zaken die voor ons normaal lijken, maar niet voor onze Somalische partners. In ons werk is in de missie, net als thuis, een e-mail sturen de gewoonste zaak van de wereld. Maar niet als ik te maken heb met de Somalische organisaties. Er is geen computer om de mail te lezen. Laat staan een printer om het af te drukken. En dan heb ik het nog niet over de ontvanger die misschien niet eens kan lezen.

Als er al een ontvanger is. Vorige week is een medewerker van het Somalische ministerie van Defensie bij een aanslag om het leven gekomen. Deze man was betrokken bij het werk van EUTM-S en was een bekende van mijn financieel adviseur. Men vindt het hier normaal dat medewerkers die niet in de visie van de clan of al-Shabaab handelen, worden vermoord en vervangen. Dit gebeurt hier een paar keer per week.

Veilig een hapje eten in een restaurant achter de hesco's en concertina's (omheiningen).

Veilig een hapje eten in een restaurant achter de hesco's en concertina's (omheiningen).

Veilig een vorkje prikken

Op stap gaan in Mogadishu is uit den boze maar er zijn op het vliegveld een paar gelegenheden die ik kan bezoeken. Met het hele contingent er even tussenuit voor de saamhorigheid. Thuis doe ik wat leuks aan en ik bekijk de uitgebreide menukaart vooraf. Hier op het vliegveld is een restaurant compleet met hesco’s, concertina’s (omheiningen, red.), gewapende wacht en een 2 meter hoog hekwerk. Je eet wel veilig maar voordat je daaraan begint moet je wel je helm en vest even aan de kant leggen en je wapen ontladen. Hoezo, we gaan ontspannen een vorkje prikken.

Geen gediplomeerd sportinstructeur, maar een collega geeft aanwijzingen bij het trainen.

Geen gediplomeerd sportinstructeur, maar een collega geeft aanwijzingen bij het trainen.

Sporten zonder gediplomeerd instructeur

Het menu bestaat hier uit geïmporteerde hamburgers, pizza en misschien een vegetarische schotel. Verwacht dus geen hoogstaand culinair feest. En na het eten is er opeens een keuze uit een Magnum of een Cornetto. Wow, dat heb ik in geen 5 maanden gehad! Thuis loop ik naar de vriezer of de supermarkt en haal ik een hele doos. Hier komt er een gepantserde auto met een bewapende chauffeur aan te pas, maar daarna is het wel genieten van een van die normale dingen.

En ja, na uitgebreid tafelen moet er weer worden gesport. Ook hier geen aparte sportschool met gediplomeerde instructeur.  Er is wel een collega die je vertelt hoe en waar welke spieren lopen en welk apparaat je het beste kan gebruiken. En na zo’n workout ben ik weer helemaal fit voor de volgende ‘normale’ activiteit.

'Gewoon' de gewondenverzorging oefenen.

'Gewoon' de gewondenverzorging oefenen.

Gewoon oefenen

De dag erop moeten we weer gewoon oefenen. Het gebruik van de militaire vaardigheden gaat hier namelijk iets verder dan thuis. Hier oefen ik iedere paar weken om te zorgen dat alle drills en vaardigheden op peil blijven. We gebruiken hiervoor de kreet: ‘Wat je vandaag oefent, heb je morgen misschien nodig’. In dit geval de gewondenverzorging. Ook dat gaat hier gewoon door.

Groet,
luitenant-kolonel Martin Guldemond

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Hoi Martin,
    Leuk om te lezen. Het geeft een indruk hoe je de dingen ervaart. Dank je wel hiervoor. Groetje, Joke

    Van: Joke van Beveren | 07-09-2016, 14:33