Weblog Somalië

Het transport door Mogadishu

Was ik vorige keer gebleven bij het verkeer in Nairobi, in deze weblog iets over het transport door Mogadishu. Dat is er in vele vormen en varieert van ezelkarren, verroeste trucks tot Boeing’s. Ja, ook hier op het vliegveld komt wel eens een Boeing 747 aan. Maar tegen vliegveiligheid wordt hier iets anders aangekeken.

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.
Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Qat

De oude vertrouwde Fokker Friendship is hier ook een regelmatige bezoeker, volop in gebruik voor personen- en goederentransport. Elke morgen rond 8.30 uur landen er 2 met een nieuwe voorraad qat (legaal in Somalië, red.). Die wordt in een hoek van het vliegveld verhandeld op een soort bloemenveiling, maar dan zonder afslag.

Militairen in auto.

De trainers en adviseurs van EUTM-S worden dagelijks vervoerd in Mamba’s en Linces, Italiaanse pantserwagens.

Tot je assen in de modder

De trainers en adviseurs van EUTM-S worden dagelijks vervoerd in de Mamba’s en Linces, gepantserde wagens van Italiaanse origine. Afgezien van de roestende werking door zout en vocht in Mogadishu, krijgen ook de inzittenden het voor hun kiezen. Helm op en riemen vast is geen overbodige luxe want het dak geeft NIET mee. Wegen zijn niet voorzien van zoab, mooie witte strepen en vangrails. Ook onverharde wegen zijn niet bestand tegen de gevolgen van een regenbui. Binnen afzienbare tijd is het een wasbord, en zit het vol gaten.

De stukken waar nog wat asfalt ligt uit lang vervlogen tijden zien er niet veel beter uit.  Soms is het asfalt opeens weg. Je loopt dan kans tot je assen in de modder te staan of er ligt opeens een stuk motor onder je truck. Dat zag ik gebeuren bij een controlepost op het vliegveld en de blokkade duurde maar een half uur voordat de (letterlijk) uit elkaar vallende truck was verwijderd. Het is hier trouwens vrij normaal om een vrachtwagen die je niet meer kan gebruiken aan de kant van de weg te zetten. Het verschroten laat je verder over aan de natuur en de Somalische bevolking.

Italiaan bakt pizza.

Een Italiaanse militair bakt een zelfgemaakte pizza.

Italianen

Wat we bij transport niet aan moeder natuur en de bevolking overlaten is onze  veiligheid. Bij het transport word ik begeleid door een Italiaanse eenheid. Velen van hen zouden niet misstaan als figurant in een Spartacus-film over het oude Rome. Ongeacht dat ze iedere avond hun moeder bellen (geen gekheid, onderdeel van de Italiaanse cultuur),  of dat sommige geen Engels spreken, het zijn wel mannen en vrouwen die professioneel bezig zijn met hun taak. Mijn veiligheid is wel aan hen toevertrouwd. En dat ze soms zelf hun pizza bakken, da’s alleen maar meegenomen.

Maar hoe kom je dan aan ingrediënten voor pizza vraag je je af? Gewoon, bij de supermarkt op het vliegveld. Er zijn een paar winkeltjes waar ik al mijn benodigdheden kan krijgen. Koelkast, printer, kleding, shampoo, scheerschuim, fietsen (!?), smartphones (ja, ook de nieuwste, althans de buitenkant) en nieuwe kistjes. En als Yusuf het niet heeft, gaat hij het voor mij regelen.

Marktplein in Somalië.

De winkeltjes aan het markplein.

Zonnecellen

Waarom dan geen leuke foto van Yusuf in zijn winkeltje? Die heb ik wel maar in Somalië ben je niet zeker van je veiligheid als je met je gezicht op internet staat. Ook hier wordt facebook veel gebruikt en de voorgestelde pagina’s en video’s die ik voorbij zie komen, gaan soms net even iets verder dan wenselijk. In plaats daarvan een overzichtsfoto van het marktplein. En weet je wat dan weer opvalt? Goed gezien, zonnecellen op het dak en reken maar dat het rendement hier hoog is. Hoewel ik mij afvraag of ze überhaupt een smartmeter hebben.

Strupwaffel

Wat ik hier niet voldoende heb zijn stroopwafels. Say again? Stroopwafels. Met enige ervaring heb ik kunnen vaststellen dat een ordinaire Hollandse stroopwafel een verbindende factor is, verbroedert, integreert en zelfs de meest stugge Fin losser maakt. De ‘strupwaffel’ gaat door alle culturen heen. Voor een succesvolle missie: stuur stroopwafels!

Groet,
luitenant-kolonel Martin Guldemond

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Die zijn onderweg!

    Van: Karien | 30-05-2016, 19:58