Weblog Somalië

Dagboek van ónze held

Bij Defensie wordt al jaren de documentaire Dagboek van onze Helden verzorgd. Persoonlijke verhalen van militairen op uitzending. Mannen en vrouwen houden een videodagboek bij en filmen hun dagelijkse wonen en werken. En dat het soms interessante beelden oplevert, hoef ik niet uit te leggen. Maar wie zijn dan die militaire vloggers?

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.
Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Wachtmeester Adam met collega.

Wachtmeester Adam met collega.

Filmploeg en trainers voor de Mamba.

Filmploeg en trainers voor de Mamba.

Ik heb er hier een in de missie: wachtmeester Adam. Hij houdt een videologboek bij over zijn leven en werken als instructeur in de EU-trainingsmissie in Mogadishu, Somalië.

In de documentaire wordt de militair zelf ook in beeld gebracht. Voor, tijdens en na de uitzending. Voor het deel ‘tijdens’ had ik de afgelopen week een filmploeg op bezoek, compleet met cameraman, regisseur en voorlichter. En ja, ze hadden ook stroopwafels bij zich (de oproep heeft geholpen, ga door).

Veiligheidseisen

Ik zit in een tamelijk onrustig gebied. Buiten het vliegveld moet je aan alle veiligheidseisen voldoen. Is het niet veilig? Dan kom je het kamp niet af en kan je het filmen vergeten.

De hele filmploeg is dan ook voorzien van scherfvest, helm en instructies en kan direct aan de slag met de opnames. Die helm is hard nodig, want het transport in de Mamba is wat hobbelig (zie vorige weblog).

Trainingskamp

We komen aan op het Somalische trainingskamp. Daar blijkt het allemaal niet even schoon, degelijk en mooi te zijn als je zou verwachten van een trainingscentrum. Klaslokalen hebben geen smartboard, spullen zijn kapot of weg, toiletbezoek gaat anders. Vaak is er geen elektriciteit. In de centrale keuken wordt het eten voor een paar 100 man op houtvuur gemaakt. Het trainingskamp is een compleet dorp, inclusief loslopende geiten.

Klaslokaal op trainingskamp in Somalië.

Klaslokaal op het trainingskamp.

In dit trainingskamp staat de instructeur iedere dag weer voor interessante uitdagingen. Ook vandaag. Adam heeft 10 cursisten. Morgen ook 10, maar dat blijken 10 anderen te zijn. Van die 10 kunnen er 8 niet lezen en schrijven. Hij kan dus het cursushandboek niet uitreiken, of het moet voorzien zijn van heel veel plaatjes. Maar hij stelt zich flexibel op en improviseert om het trainingsprogramma rond te krijgen.

De cursisten komen overal vandaan. Vaak lopend want er is geen vervoer. Ze komen uit verschillende clans en zijn ook maar aangewezen. Ze lopen in 4 verschillende uniformen. Soms zijn ze er de ene dag wel en de andere dag niet. Maar hij doet wat hij kan. Een doelstelling van de EU-trainingsmissie is namelijk: verbeteren waar het kan en een meer solide basis voor training bieden.

Overleven in Afrika

Is het hier dan allemaal zo slecht? Nee. Dit is Afrika, Somalië, en je moet relativeren. Het werk van Adam moet passen in de cultuur van zijn klas. In die klas zitten ook mannen en vrouwen die echt willen leren en ontwikkelen. Dat hebben ze nodig om te kunnen overleven. Genoeg cursisten in de klas van Adam beschikken over ruime gevechtservaring. Ze hebben namelijk al het nodige meegemaakt. Overleven zit in hun genen. Ook de Somalische trainers die met Adam samenwerken zijn hiervan doordrongen. Ze helpen zoveel mogelijk mee om de Somalische instelling om te buigen.

Ik weet ook dat de Somalische soldaten soms 4 maanden niet betaald krijgen en daarom creatief op zoek gaan naar manieren om te overleven. Het gebeurt dan ook wel eens dat de vandaag uitgedeelde uitrusting of brandstof morgen is verkocht. Van het geld kopen ze eten, voor zover het te krijgen is. Dan kan het gezin ook weer verder.

Exercitieles op het trainingskamp

Excercitieles.

Deelneemster militaire politietraining.

Deelneemster militaire politietraining.

Lesprogramma

Het lesprogramma bestaat uit militaire basisvaardigheden, exercitie en leiderschapstraining. Daarbij wordt driftig gebruik gemaakt van het natuurlijke terrein van het trainingskamp. Dat is geen gladgeschoren grasveld of brede tankbaan, maar gewoon dwars door de duinen en het struikgewas.

Kaartlezen is een vak apart zou je zeggen en wel handig bij militaire manoeuvres. Ware het niet dat kaartlezen geen onderdeel is van de Somalische cultuur. Ik heb hier een Somalische verbindingsofficier die mij perfect kan uitleggen hoever het is van de ene naar de andere stad en hoe je daar moet komen. Maar de route aanwijzen op de kaart, onderscheid maken tussen noord en zuid, lukt hem gewoon niet.

Wachtmeester Adam wordt gefilmd tijdens de instructies.

Wachtmeester Adam wordt gefilmd tijdens de instructies.

Dagboek van onze Helden

Terug naar de filmploeg. 3 dagen lang maakte de ploeg gigabytes aan filmopnames en honderden foto’s. Onder de omstandigheden zoals hier in Mogadishu is dat best een prestatie. Gelukkig hebben ze alles kunnen doen wat ze wilden en met de veiligheid zat het wel goed. Na 3 dagen had ik dan ook een redelijk afgedraaide trainer naast me zitten.

Ik ben ervan overtuigd dat de opnames van het leven in het kamp, de voorbereidingen in de vroege ochtenduren, het konvooi, de klas, op het terrein en de interviews een mooie bijdrage zijn voor de documentaire Dagboek van onze Helden. Een aanrader, gaat het zien! (eind van het jaar, red.)

Groet,
luitenant-kolonel Martin Guldemond

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Als J-ENG EUTM Som in 2013 daar zelf bezig geweest met de ´opbouw´ van JTC (en de FP op IC), leuk te lezen dat deze nu daadwerkelijk wordt gebruikt. Keep on moving.

    Van: kap Robert | 16-06-2016, 07:25

  • Hallo Adam,heel veel succes in Somalië en alsjeblieft uitkijken want wij willen je graag weer terugzien in Nederland zodat we samen een motor toer tochtje kunnen doen...jij op je KTM ik op m'n Suzuki 😊👍

    Van: Jules Saffrie | 13-06-2016, 20:45