Weblog Somalië

Balans opmaken

Met nog 20 dagen voor de boeg mag ik zo langzamerhand de balans opmaken. Terugkijken wat er gedaan is, wat ik bereikt heb en wat de anderen om mij heen voor gevoel hebben over behaalde successen. Ik kwam 6 maanden (time flies!) geleden aan in Mogadishu en ben nu een van de langstzittenden. Ik heb een beeld kunnen vormen over wat de EU wil bereiken en de manier waarop de EU dat doet en in de toekomst wil doen. En die veranderingen vormen voor de EU de grootste uitdaging voor volgend jaar.

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.

Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Training Somalische militairen op vlakke ondergrond.

Training Somalische militairen.

Somalische militair checkt plek van aanslag.

Somalische militair checkt plek van aanslag.

Trainen

Een van die uitdagingen voor de EU-trainingsmissie Somalië (EUTM-S) is de ambitie een intensief trainingsprogramma te realiseren voor een grote groep Somalische infanteriesoldaten. De EU steekt veel werk in het opleiden en trainen van nieuwe soldaten.

Na de training worden ze in de Somalische strijdkrachten opgenomen om verder te helpen met de strijd tegen Al Shabaab. Dat is hier hard nodig. Als ik dit schrijf, zijn ze in Mogadishu de resten van een nieuwe aanslag in de stad aan het opruimen. Een generaal van het Somalische leger, staf en lijfwachten kwamen hierbij om en de aanslag is al opgeëist door Al Shabaab.

Adviseren

Naast het trainen van de soldaten, begeleidt EUTM-S ook de hervormingen op het ministerie van Defensie en de General Staff. Simpele zaken op gebied van personeel, financiën, materieel en commandovoering zijn hier niet tot nauwelijks geregeld.

Het is dan interessant om te zien dat er meerdere partijen met de Somalische overheid om de tafel zitten. Nog veel interessanter wordt het als blijkt dat die andere partijen niet met elkaar samenwerken, of soms helemaal niet met elkaar praten. Het gevolg laat zich raden: er worden soortgelijke projecten opgestart en naast elkaar gerealiseerd. Samenwerking is daarbij soms ver te zoeken.

Dat er aandacht van de internationale partners is voor verbetering en ondersteuning is goed om te zien, maar het vormt voor de komende periode een grote uitdaging om de doublures te onderkennen en eruit te halen.

Nederlandse containers

Een van mijn uitdagingen was de realisatie van de bouw van een ijzeren Holland House van 2 zeecontainers. Er staat al een tijdje een afspraak met de eigenaar van het kamp dat er 2 containers op een al aangelegde betonplaat gaan komen. Maar ja, dit is Afrika, Somalië… en dan gelden er opeens toch wat andere regels als het over plannen en prioriteiten gaat. Helaas staan mijn containers onderaan het priolijstje van de eigenaar.

Ik ben bang dat ik het niet meer ga meemaken in mijn termijn als senior national representative. En omkopen met stroopwafels en borrelnoten lukt ook niet meer. Ach, anders zou het toch saai worden voor mijn opvolger. Het zal mij ook niet verbazen als die betonplaat volgende week opeens is weggehaald en dat het hele proces opnieuw kan beginnen. Ofwel, er ligt al een uitdaging om te connecten met de eigenaar en opnieuw te beginnen.

Kapitein in deserttenue achter bureau.

Kapitein Ronald van personeelszaken.

Invliegen en uitvliegen

Grappig om te zien dat het samenwerken met andere partijen op een heel ander vlak wel kan. Kapitein Ronald van personeelszaken is afgelopen 6 maanden een spin in het web geworden als het gaat om het in- en uitvliegen van EUTM-S-personeel. Zijn uitdaging iedere dag is op de hoogte te zijn van aankomend en vertrekkend personeel dat op de juiste tijd en plaats voor een vliegtuigtrap moet staan. En dan ook nog met het juiste ticket. Dat lukt door goede samenwerking.

Dat het soms niet goed gaat, bewijst het feit dat kapitein Ronald soms om 1 uur ‘s nachts een mail op zijn werk ontvangt met de mededeling dat de ochtendvlucht om 6 uur vertrekt in plaats van 8 uur. Staat hij in de ochtend toch weer aan iemand uit te leggen dat het vliegtuig al weg is en zijn verlof iets later begint. Oeps.

Explosieven speurhonden met hun begeleiders.

Explosieven speurhonden van Amisom.

K9

Ook noemenswaardig is het detachement honden, de K9. Deze zijn niet van de EUTM-S of het Nederlandse detachement maar van de Afrikaanse missie Amisom. De honden zijn goed getrainde explosieven opsporingshonden en helaas hard nodig. In de vroege ochtend als ik mijzelf uitlaat om even pootje te baden in de oceaan, worden zij ook net uitgelaten. Het team bestaat uit Duitse herders en labradors. Ze zijn het resultaat van internationale samenwerking. Het kan dus wel! Maar na de brokken gewoon weer aan het werk. Zelfde uitdaging: één team, één taak.

Groet,

luitenant-kolonel Martin Guldemond