Weblog Somalië

Aanslag om de hoek

Dinsdagmorgen 26 juli. Ik ben net gestart met mijn werk als er een enorme explosie klinkt. Muren, deuren en ramen, alles trilt. Iedereen in het kantoor zoekt direct dekking onder zijn bureau en wacht op meer.

Wie: luitenant-kolonel Martin Guldemond.
Wat: National Representative van het Nederlandse contingent in Somalië.

Naar de bunker

Als dat uitblijft lopen we naar beneden voor meer bescherming. We kijken elkaar vragend aan. Collega’s met een radio geven ons informatie. Mijn commandant krijgt het signaal naar de bunker te gaan en dan gaat alles heel snel. Ik verzamel mijn spullen en voer mijn taak uit: bescherm jezelf en anderen. Binnen een paar minuten zijn op mijn kamp alle veiligheidsmaatregelen genomen en is het opeens heel stil.

Langzaam komt de informatie los. Er was een aanval bij een van de ingangen van het vliegveld.

Een autobom explodeerde naast een muur van het vliegveld, en tegenover een kantoor van de VN. Dat kantoor, hoe wrang, is het kantoor van de VN dat helpt bij het voorbereiden van de komende verkiezingen. Een 2e autobom ontplofte vlakbij een controlepost. Daarna probeerde een groep het vliegveld op te komen, maar die werd tegengehouden. Uiteindelijk zijn er 15 dodelijke slachtoffers te betreuren en zijn er 12 gewonden.

Mijn mensen zijn veilig

Als SNR ben ik verantwoordelijk voor mijn detachement. Als het rustig is kijk ik om mij heen en tel de Nederlanders. 1 ontbreekt. Snel is duidelijk dat hij ergens anders werkt vandaag, buiten de gevarenzone en met bescherming. Mijn detachement is compleet en ik kan weer rustig ademhalen.

Ik moet aan Nederland rapporteren over wat er gebeurt en laten weten dat alle Nederlanders veilig zijn. De tijd die het kost om dat bericht te maken is vrij kort. Tot mijn verbazing blijkt dat binnen 10 minuten na de aanval het nieuws al op Nos.nl staat.

Dat vormt direct een nieuwe uitdaging, want dat betekent dat het thuisfront ook op de hoogte kan zijn. Al mijn collega’s hebben gelukkig goed contact met hun achterban. Iedereen laat snel weten dat het goed gaat. Door de explosie is wel een van de internetkabels kapot gegaan. De overige verbindingen worden hierdoor op de proef gesteld. Wij zijn als Nederlanders natuurlijk niet de enige die het thuisfront willen bereiken.

Als het sein veilig wordt gegeven kan ik terug naar mijn kantoor. Daar hoor ik de verhalen van collega’s die terugkomen. De een moest iemand ophalen en was net 2 minuten weg bij de getroffen ingang. Een ander bracht iemand naar het luchthavengebouw, moest daar dekking zoeken en kreeg een plafond over zich heen. Gelukkig bleef hij ongedeerd. Maar de persoon die hij wegbracht zag zijn vliegtuig zonder passagiers vertrekken en moest nog 2 dagen wachten op een volgend vliegtuig. Iemand zei dat er die dag een hoop beschermengeltjes waren.

Diezelfde dag startten de herstelwerkzaamheden. Er moesten onder meer nieuwe onderkomens voor Amisom-collega’s komen. Door de explosie zijn muren ontzet of er gewoon uit geblazen.

Iedereen oké?

Ook mentaal moeten we herstellen. Ik moet weten of we allemaal echt oké zijn. Waar was je? Wat deed je? Al je collega’s in orde? Had je iedereen binnen? Wat is jouw ervaring en hoe ga je ermee om? Iedereen is verschillend en verwerkt zo’n aanval op zijn eigen manier. Ik heb hier collega’s die de nodige ervaring opdeden in Afghanistan en deze aanval snel kunnen vergeten. Maar ik heb ook collega’s die hun eerste uitzending meemaken en daar dus iets anders over denken.

De dag erna, als de reparaties in volle gang zijn, heb ik bezoek van een delegatie die werkt aan het beleid voor de Europese missies in Somalië. Ze moeten langs de plek van de aanslag en worden met de neus op de feiten gedrukt. Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar zo’n aanblik geeft ze dan wel een goed beeld van de situatie waarin mijn collega’s en ik ons werk moeten doen. Het kan in ieder geval helpen bij een beter advies.

Waarom deze aanval?

Somalië is een land met een redelijk heftige geschiedenis. Al bijna 30 jaar is er een burgeroorlog aan de gang en er is nog geen goed werkende overheid actief. Veiligheid, rust en orde zijn bijna niet mogelijk zonder steun van de internationale gemeenschap zoals de VN, EU en andere landen en hulporganisaties die Somalië willen helpen. Een van de mijlpalen dit jaar is het organiseren van verkiezingen in Somalië. Helaas zijn er partijen actief die daar minder gelukkig mee zijn en soms met geweld deze verkiezingen verstoren.

Mogadishu staat bekend als een zeer onveilig gebied. Rivaliserende clans, milities, Al Shabaab en criminelen bevechten elkaar in en rond de stad. Ze gebruiken daar van alles voor en deinzen niet terug voor moord, eliminatie, mortieren, handgranaten en autobommen. Dat gebeurt hier elke dag. En als dat allemaal in het nieuws komt kan ik een krant vullen met alleen maar Mogadishu. Het is niet anders. Dat blijkt dan ook als er een paar dagen later weer een aanval plaatsvindt met 2 autobommen. Dit keer op een politiebureau verderop in de stad, bij een groot verkeersknooppunt.

Ik schrijf het van me af

Hoe ik zelf met de aanslag omga? Als SNR heb ik het geluk dat ik hier met professionele Nederlandse collega’s mag werken en die zijn ook bereid een keer een kopje koffie met mij te drinken. Daarnaast kan ik het van mij afschrijven, met dit weblog bijvoorbeeld.

Groet,
luitenant-kolonel Martin Guldemond

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Hoi Martin. Bedankt voor je bericht ,dat was zeker schrikken toen ik het las maar via Karien op de hoogte gebracht dat alles veilig was .
    Kerel sterkte daar hou vol en kom veilig terug we denken aan jullie
    groetjes Peet en Rianne

    Van: Peter Egbers | 10-08-2016, 13:31