Eerbetoon voor oude en nieuwe veteranen

“U bent ingezet in verschillende landen. Van Mali tot Afghanistan en van Irak tot Zuid-Soedan. Verschillende missies, met verschillende mandaten. Verschillende werkzaamheden, onder verschillende omstandigheden. Maar allemaal met hetzelfde doel: het brengen van veiligheid en stabiliteit.” Dat zei  Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer tegen bijna 550 Nederlandse militairen in Gorinchem.

Hij reikte hen vandaag de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit. “Of het nou de strijd tegen ISIS in Syrië was”, bracht Bauer in herinnering. “Of het trainen, adviseren en opbouwen van politie en leger in Afghanistan, het Midden-Oosten en diverse Afrikaanse landen. Of als het ging om het in kaart brengen van de veiligheidssituatie in Mali. Uw aanwezigheid maakte het verschil.”

Aanpassingsvermogen

Volgens Bauer vormt een uitzending iemand en zorgt voor een nieuwe blik op de wereld. “Het is een unieke ervaring, die niet veel mensen op de wereld meemaken. Je bent ver weg van huis. Ver van alles wat je kent. En je wordt op jezelf teruggeworpen. Samen met je collega’s moet je het rooien. Je bent elkaars vangnet. Je eet, slaapt, werkt met elkaar. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat vraagt het nodige van uw aanpassingsvermogen.”

Voorbij de houdbaarheidsdatum

F-16’s opereren vanuit Jordanië al enige tijd tegen ISIS. De jachtvliegtuigen vallen doelen aan en ondersteunen grondtroepen bij hun strijd de terreurgroep verder terug te dringen. Volgens Bauer vergt het veel van het personeel de F-16’s elke keer weer in de lucht te krijgen, “zeker nu ze ver voorbij de houdbaarheidsdatum zijn.”

Amerikaanse waardering

Verder geven Nederlandse militairen opleidingen en trainingen in Irak ter versterking van het veiligheidsapparaat. ”Onze trainers zorgen dat Peshmerga met de juiste vaardigheden ten strijde gaan”, bracht Bauer te berde en benadrukte dat dit eerder door de Amerikanen werd gewaardeerd met een speciale medaille.

In Mali verzamelen Nederlandse militairen inlichtingen om veiligheid en stabiliteit in het land te bevorderen. Militairen dragen daarnaast bij aan kleine missies in Zuid-Soedan, Libanon, de Palestijnse gebieden, Israël, de grensgebieden met Syrië en Egypte en in Afrikaanse landen.

Politiek vraagt, wij leveren

“Dag in, dag uit. Vol overgave zetten wij ons in voor vrede en veiligheid. Schouder aan schouder. De politiek vraagt, wij leveren”, besloot Bauer en overhandigde een veteranenspeld aan de militairen die nu hun eerste uitzending achter de rug hebben. “Nieuwe veteranen, gefeliciteerd!”