Medaille voor Maltese militairen

21 Maltese militairen kregen vandaag aan boord van luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Het Maltese Special Duties Enhanced Boarding Team verdiende de onderscheiding voor de inzet als boardingteam in de wateren rond Somalië tijdens antipiraterijmissie Atalanta. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp speldde het eremetaal op.

Medaille voor Maltese mariniers.

21 leden van een Maltees Special Duties Enhanced Boarding Team krijgen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.

“De Maltezen draaiden volledig geïntegreerd mee en leverden een belangrijke bijdrage aan onze slagkracht. Dit is een goed voorbeeld van wat Europese landen samen kunnen”, zei Middendorp tijdens een ceremonie in de haven van Valetta.

Ceremonie aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën.

De ceremonie aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën.

Opslag materieel in Malta

Na afloop werd de samenwerking beklonken met een memorandum of understanding. Hierin is vastgelegd dat Nederland materieel voor de zogenoemde Vessel Protection Detachments in Malta mag opslaan. De Nederlandse marineschepen die worden ingezet voor de antipiraterijmissie pikken de spullen daar dan op of leveren ze er weer in. De afspraken gelden voor de komende 3 jaar.

Maltezen

Hoewel al 3 keer eerder Maltezen onder Nederlandse vlag meevoeren, was het voor het eerst dat Maltezen een enhanced boarding element volledig bestierden. Om hun hoofdtaak, het enteren van schepen, goed uit te voeren, trainden de militairen voorafgaand aan de missie met Nederlandse instructeurs. Een helikopteroefening leerde hen veilig in en uit de toestellen te rennen. Ook het vanaf grote hoogte de helikopter verlaten langs touwen, het zogenoemde fast ropen, werd beoefend.

Piraterijbestrijding werkt

Het maken van een Europese vuist tegen piraterij blijft belangrijk. Een groot deel van de welvaart in Nederland hangt immers af van een vrije doorvaart van handelswaar. De internationale piraterijbestrijding in en rond de Golf van Aden, waar jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 schepen passeren, werkt. Waar in 2011 nog 23 schepen gekaapt werden, slonk dit aantal vorig jaar naar 0.

Stokje overgenomen

Ook dit jaar hoefden de militairen nog geen piraten op te pakken. Wel kwam het tot 27 vriendelijke benaderingen en draaiden de mariniers volledig mee in het scheepsritme. Om de internationale scheepvaart veilig te houden, blijven marinepatrouilles noodzakelijk. Multipurpose fregat Zr. Ms. Van Speijk heeft dan ook het stokje van ‘De Zeven Provinciën’ overgenomen. De Nederlandse bijdragen aan de missies EU-Atalanta en NAVO-Ocean Shield zijn verlengd tot en met december 2014.

Antipiraterij

Aan Atalanta, een door de Europese Unie geleide antipiraterijmissie voor de kust van Somalië, doet Nederland mee sinds 2009. Naast het verstoren van zeeroverpraktijken vindt, onder EU-vlag, bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het VN-Wereldvoedselprogramma.