Weblog Mali

De PAO ontmoet... het ontvangstcomité

Waar ook ter wereld, bij welke missie dan ook en of je nu uit een vliegtuig stapt of aan boord gaat van een schip, je ziet een geel hesje. "Wat een geruststelling is dat zeg." Je weet dat het gele hesje je de weg gaat wijzen en dat je je geen zorgen meer hoeft te maken. Op Bamako is dat dus ook zo. Iedereen die in Mali op missie gaat, stapt uit het vliegtuig en gaat op zoek naar het gele hesje van Movecon.

Wie: majoor Gertjan de Brouwer
Wat: Public Affairs Officer Minusma

Afgelopen week ging ik naar Bamako en via het gele hesje van Bas, die in Gao bij Movecon werkt, kwam ik op het vliegveld aan. Camera in de hand, want Leon en Edwin wilde ik voor een foto niet missen. En ja hoor, daar stonden ze al. Lach op het gezicht en iedereen welkom heten. Even de collega’s van de ambassade de weg wijzen en hop in het busje richting Camp Midgard. Op dit transitiekamp aangekomen was het voor mij een weerzien met de collega’s. Je verblijft er altijd wel een volle dag tijdens aankomst en vertrek, dus je kent iedereen wel zo’n beetje, wat voor mij het maken van een praatje makkelijk maakt.

Transitiekamp Bamako

Ik wilde in ieder geval over Bamako en de werkzaamheden daar wat schrijven. Want hoewel iedereen er bij aankomst en vertrek komt, zijn veel werkzaamheden die in Bamako uitgevoerd moeten worden niet zichtbaar. Dat geldt overigens op iedere uitzending, op elk transitiekamp.

Bijvoorbeeld de verbindingen. Die moeten overal gerealiseerd worden en daar heb je toch echt specialisten voor nodig. Materialen komen af en aan in zo’n missiegebied. Dus mannen als Ricky en Kylian die voor de vracht zorgen zijn hard nodig. En alhoewel je hoopt dat je nooit met strafzaken te maken krijgt, moet je toch ook collega’s van de marechaussee aanwezig hebben.

Kassier

Op zo’n missie heb je ook te maken met een flinke geldstroom. De verwerver komt regelmatig in de stad om noodzakelijke, niet militaire spullen, te kopen. En de controller binnen zo’n missie bewaakt of alle financiële transacties verlopen zoals afgesproken. Toch is er een speciale functionaris en die is voor velen héél belangrijk en dat is... de kassier. Wendy heeft een enorme voorraad aan geld (en gelukkig een goeie kluis). Niet alleen om allerlei leveranciers te betalen, maar toch ook vooral om ons te voorzien van euro’s. Heel veel geld hebben we niet nodig hier, maar wat zijn we blij als Wendy weer in Gao is.

Zorg, niet alleen voor de inwendige mens

Ook zichtbaar voor eenieder zijn de inwendige dienstzaken. Slapen, eten en koffie: het moet er allemaal zijn. Met een bakkie verse koffie in de hand loop ik dan ook met Joey mee naar mijn slaaptent. Een tijdje later zit ik in de schaduw van mijn bakkie te genieten. Komt Gerard voorbij gescheurd. Een Zweedse collega heeft een flinke hoofdwond opgelopen. Aangezien Gerard ook Algemeen Militair Verpleegkundige is, is voor onze Zweedse vriend de redding nabij.

Binnenkort komen de collega’s van de redeployment alweer deze kant op. Een ding weet ik zeker: het ontvangstcomité in Bamako staat voor jullie klaar!

Tot de volgende weblog.

Groeten,
Gertjan

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • ik kan niet anders zeggen dan dat je weblogs gewoon geweldig zijn

    Van: jennie | 06-04-2019, 08:02

  • mooie weblog ik moest promt aan de demonstratie van de gele hesjes denken

    Van: jennie | 06-04-2019, 07:47