Weblog Mali

De PAO ontmoet... de sportspier

Of ze bij de sportorganisatie van de landmacht de kreet sportspier echt waarderen durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Voor mij is het een koosnaam voor alle collega’s die bij de Lichamelijke Oefening & Sportorganisatie (LO&S) werken, want wat een gedreven vaklui zijn dat zeg. Ik had de mazzel dat ik een paar jaar bij ze heb mogen werken en koester die tijd nog steeds. Hier op Gao hebben we dus ook zo’n sportspier: Youri.

Wie: majoor Gertjan de Brouwer
Wat: Public Affairs Officer Minusma

2 militairen praten met elkaar.
Youri overlegt met een collega.

Sportinstructeur in hart en nieren

Ik schreef al eens dat de overgebleven tijd die je hier hebt door velen ingevuld wordt met sporten. Dat kun je heel eenvoudig zelf doen want de faciliteiten zijn er. Maar hoe fijn is het als er een vent rondloopt die hier van alles organiseert. Youri dus. Uiteraard verzorgt Youri, als sportinstructeur in hart en nieren, trainingen. ’s Avonds een workout-of-the-day (een WOD-je) en overdag high intensity trainingen (HIT) voor de lurpies (lange afstandsverkenners). Ook individuele begeleiding en vetmetingen schuwt hij niet.

Militairen spelen poker aan tafels.
Naast sportevenementen organiseert Youri ook pokeravondjes.

Maar Youri is dus zo’n gedreven sportspier dat ie nog meer hooi op zijn vork neemt.
Hij organiseert namelijk ook veel evenementen, die ook onze buitenlandse collega’s zeer waarderen. Ik som er even een paar op zodat je een beeld krijgt. De Malithon: een regelmatig terugkerend loopevenement met afstanden van 5, 10, 15 en 21,1 kilometer. De Dustmasters: een survivalparcours van 5 kilometer. Maar ook een volleybaltoernooitje, The Murph challenge (zoek maar eens op wat dat is) en een pokeravondje schuwt hij niet.

Een militair geeft sportles aan kinderen in Mali.
Buiten staan de Malinese schoolkinderen klaar voor een sportles.

Actie schoolspullen

Is dat dan alles? Nee hoor, Youri gaat gewoon met de lurpies op pad om schoolspullen af te geven. In overleg met de civil advisor en de VN zijn er spullen naar scholen gebracht die in Nederland zijn ingezameld. Matthijs (van de marechaussee) en Daniel (van LO&S) zijn inmiddels al weer een paar maanden terug uit Mali. Zij startten deze actie op, maar konden het niet afmaken. Tja, dan neem je het als sportspier dus gewoon over van je collega’s. Samen met Hidde, die bij information operations werkt, bedacht Youri een plan. De opnames en foto’s krijgen jullie nog te zien, want ook dit is dus waar we hier in Mali aandacht aan besteden.

Over deze projecten en welke bijzondere dingen we hier buiten het verzamelen van inlichtingen doen, vertel ik een andere keer. De afsluiting van deze weblog gaat uiteraard naar de sportspieren en die van ons in Mali in het bijzonder. Want of het nu gaat om fit-for-life, fit-for-function of fit-for-action, laat dat maar aan de sportspier over.

Tot de volgende weblog.

Groeten,
Gertjan

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • leuk dat jullie met die malinese kinderen sporten

  Van: jennie | 06-04-2019, 07:50

 • een prima stuk Gert-Jan.
  geeft veel professionaliteit en beleving aan.
  wens je verder nog een goede tijd en behouden terugkomst.

  Van: Rob Klunder | 15-03-2019, 11:49

 • Gertjan, mooi en enthousiast geschreven. Nog mooier om te lezen met welke drive Youri invulling geeft aan zijn taak.
  😇🥇👍

  Van: Ton | 13-03-2019, 14:41

 • Mooi verhaal Gert-Jan. Goed om te lezen wat de 'sportspier' kan en ook daadwerkelijk betekent in het uitzendgebied.
  Het zijn top entert(r)ainers...

  Van: William | 13-03-2019, 10:30

 • Wederom weer een leuke en interessante blog. Ik kijk er gewoon naar uit. Gert hier moet je wat mee doen. Een prachtige herinnering voor als jullie terug zijn op nederlsndse bodem. Veel groetjes van hier😘

  Van: Els | 12-03-2019, 20:17