Weblog Mali

De PAO ontmoet... fixers

Omdat ik 7 maanden als PAO in Mali werkzaam ben, heb ik te maken met verschillende ‘lichtingen’ lange afstandsverkenners (lurpies) en ondersteuners. Bij deze ondersteuners zit een vrij fors herstelelement en dat is maar goed ook.

Wie: majoor Gertjan de Brouwer
Wat: Public Affairs Officer Minusma

Ik baalde er een beetje van dat ik aan de vorige lichting herstellers (van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte) te weinig aandacht heb kunnen geven. Dat was niet terecht. Want wat een werk moeten deze herstellers verzetten!

Stoffig

Je moet weten dat Mali een ruig en stoffig land is. Onze materialen, vooral de voertuigen, hebben het tijdens de patrouilles dan ook  zwaar te verduren. Banden zijn niet aan te slepen en daar komt nog eens bij dat zo’n beetje al het materiaal hier al vanaf het begin van de missie staat. Je merkt dan ook dat het echt op begint te raken.

Hoewel ik de mannen dagelijks zie en er regelmatig langs ga, wilde ik toch wat meer weten. Dus ben ik via het bedrijfsbureau waar Guus, Marco en Richard de randvoorwaarden voor de mannen scheppen, de onderhoudsloodsen in gelopen.

Aan de praat krijgen

Sta ik daar dus onder de motorkap van een Mercedes Benz (MB) te loeren waar die mannen nou eigenlijk mee bezig zijn. Er liggen allerlei schema’s op het motorblok en Kilian sleutelt driftig aan de accu terwijl Timo, die als sergeant onderhoud en diagnose bij de lurpies werkt, met hem meekijkt. Ze willen perse dat ie het weer gaat doen. Deze MB stond al een tijdje stil omdat er elektrisch iets niet in de haak was. Ik zie aan de gezichten dat ze het prachtig zouden vinden als juist zij ‘m weer aan de praat krijgen. Om niet de hele tijd op hun lip te zitten wens ik ze succes en loop ik de andere onderhoudshal in.

Tankdop

Een hoop tumult rondom de ‘Apsonic’. De tankdop van dat brommertje met de open laadbak wilde er niet meer af en dan komt er natuurlijk een moment dat ie gaat stoppen. Joey weet er wel raad mee en sloopt de dop er af. Ik denk effe bijdehand te doen en kom met het idee een nieuwe dop te maken met de 3D-printer. Hoewel die 3D-printer in een aantal gevallen zeker een oplossing biedt, duurt dat natuurlijk nu iets te lang. Jöel heeft ondertussen ergens een tankdop vandaan gehaald en met een brede glimlach op z’n gezicht draait ie hem er op. Zo…niet te lang lullen. Gefixt.

Ondertussen zijn de voertuigherstellers met het preventief onderhoud van een aantal voertuigen bezig. Niet alleen herstellen dus maar ook er voor zorgen dat ze langer mee kunnen. Volgende week wordt er weer volop in dat ruige landschap gereden.

Keihard werken

Ik constateer in ieder geval dat er keihard wordt gewerkt aan het inzetbaar krijgen en houden van de materialen en dat dat niet altijd over rozen gaat. Ze hebben echter allemaal hetzelfde voor ogen want het moet gefixt worden.

Ik hoorde trouwens net dat de MB met die elektronische storing het weer doet. Mooi ook gefixt dus.

Tot de volgende weblog

Groeten,
Gertjan

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • je hebt zoals altijd weer mooie fotos gertjan

  Van: jennie | 06-04-2019, 07:53

 • Onder deze ruige omstandigheden weten de meeste niet wat er nodig is om alles in top conditie te houden!
  Deze mannen zijn goud waard! Ik(wij) zijn trots op jullie! Volhouden en tot snel!

  Van: M.Steenbeek | 23-02-2019, 10:24

 • Zeer kwalijk dat dit soort berichten en foto's door Defensie op internet worden gezet. Misschien tijd om de afdeling communicatie van defensie het digitaal rijbewijs te laten halen en de cyber security awareness training te laten volgen.

  Van: R. Klijmij | 18-02-2019, 10:56

 • Hier is niets van verzonnen !!!... Herstellers zijn toppers

  Van: Jo Driessen | 17-02-2019, 21:58

 • Als je dit leest besef je niet wat er allemaal bij komt kijken om alles draaiende te houden. Je krijgt er zo wel een goede indruk van. Succes daar

  Van: Els Uppenkamp | 16-02-2019, 21:02

 • Mooi verhaal om te lezen dat ze goed bezig zijn.

  Van: Els Groenen | 15-02-2019, 09:27