Weblog Mali

De PAO ontmoet… toegewijde AMV’ers

Ik loop hier in het pikkedonker over kamp Castor naar de achteringang van de Role 1. Op zoek naar een deur. Want ja, ik moest zo nodig de militair verpleegkundige spreken. Ik struikel gelukkig niet. Maar hé, ‘what the heck’, als ik val ben ik in goede handen. Ik heb tenslotte een afspraak met de algemeen militair verpleegkundigen (AMV’ers).

Wie: majoor Gertjan de Brouwer
Wat: Public Affairs Officer Minusma

Zeer afwisselend

Het wordt me al snel duidelijk. Ik heb met 3 totaal verschillende mensen te maken. Qua uiterlijk lijken ze absoluut niet op elkaar. Hun interesses zijn anders en hun doelen gaan 3 verschillende kanten op. Ik heb mijn lijstje vragen al klaar, maar kom er eigenlijk niet aan toe dit af te wikkelen. We raken in gesprek en het loopt vanzelf. Ik ben eigenlijk wel oprecht nieuwsgierig naar wat hen drijft.

En daar zie ik die verschillen meteen terugkomen. Cormac is duidelijk van het ondersteunen van de logistieke processen. Tom ziet het spreekuur draaien het meest zitten. Richard gaat het liefst met de afvoerploeg bij de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group ( LRRPTG) mee naar buiten.

 “Maar dat is nog lang niet alles hoor. We moeten ook uren draaien in het ziekenhuis. Zo’n 3 maanden per jaar. We worden ingezet als instructeur en we draaien oefeningen om onze vaardigheden bij te houden.
Dat is trouwens wel een mooi ding. Het instituut Defensie relatieziekenhuizen. Zij kunnen trainingen en oefeningen ondersteunen. En je kunt er uiteindelijk ook nog gaan werken en vervolgens met een team naar een uitzending gaan,” zegt Richard.

“Zoooo”, denk ik dan meteen. Mocht je nog een baan zoeken waarbij je veel kanten op kunt, dan is dit er een.

Overdracht van de gewonden naar de Role 1. Van links naar rechts: Tom, Cormac en Jessica, de Nederlandse Role 1 arts.
Overdracht van de gewonden naar de Role 1. Van links naar rechts: Tom, Cormac en Jessica. Zij is de Nederlandse Role 1 arts.

Serieus

Wat je goed merkt is dat bij een operationele inzet als in Mali, geneeskunde serieus wordt genomen. Of het nu gaat om het handhaven van ‘the golden hour’ (binnen een uur op de operatietafel kunnen liggen). Of omdat de AMV’er binnen 15 minuten bij een slachtoffer moet kunnen zijn. Er wordt bij het planningsproces echt wel tijd besteed aan goede geneeskundige zorg.

Twinkeling

En daar komt dan twinkeling bij alle 3 in de ogen. Het fanatisme om daadwerkelijk mensen te kunnen helpen is de drijfveer geweest waarom ze bij de geneeskundige dienst wilden. Of het nu gaat om levensreddende handelingen, of klachten die collega’s hebben opgelopen. Dit is wel waar het om gaat. En dat ze dit onder verschillende klimatologische omstandigheden doen is bonus. Mogelijkheden om parachute te springen, in de jungle rond te lopen, of op de latten te staan. Als militair verpleegkundige moet je overal kunnen komen.

Als ik Cormac, Tom en Richard zo aanhoor snap ik niet dat er niet meer mannen en vrouwen buiten en binnen defensie AMV’er willen worden. Als het verplegen en verzorgen diep in je vezels zit, is dit wel een topbaan. 

AMV'ers voor de Role 1.
Van links naar rechts: Richard, Cormac, Laurens, Jessica, Sergio, Jordi en Tom voor de Role 1.

Tot de volgende weblog.

Groeten,
Gertjan

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • geweldig echt top

  Van: jennie | 06-04-2019, 17:21

 • Mooi om te lezen en super wat men daar allemaal doen toppers zijn het allemaal

  Van: Angelique | 06-12-2018, 10:21

 • Ik heb zelf vorig jaar als Medplanner met eigen ogen mogen aanschouwen hoe gedreven, gemotiveerd en professioneel het personeel van 11 Gnkcie is. Ik heb Tom toen ook meegemaakt. Het feit dat hij daar nu weer zit, zegt genoeg over zijn karakter. Voor de rest geldt natuurlijk ook........jullie zijn allemaal toppers!
  Een goed stuk en een perfecte reclame voor het dienstvak en een oproep voor allen. COME JOIN THE ELITE

  Van: Elnt (Peter) Peeters | 05-12-2018, 14:33

 • Wat een mooi stukje weer, zo krijg je een beetje een beeld wat deze mensen doen daar, ook respect voor hun om zo ver en zo lang weg te zijn van hun familie. Vanuit Nederland alvast fijne feestdagen.🎄🎄🎄

  Van: Els Uppenkamp | 05-12-2018, 06:38