Weblog Mali

Boordschutter en medic

Tegenover mij staat een grote kerel, zijn naam is Bouke. Hij behoort tot de taakgroep Desert Falcon, voor een groot deel samengesteld uit rode baretten van 11 Luchtmobiele Brigade. Hij voert verkenningen uit over lange afstanden in het noordoosten van Mali.

Wie: kolonel Wilco Roepers.

Wat: commandant contingentscommando Mali.

Hij vertelt mij dat ze bij deze verkenningen op pad gaan met GPS en luchtfoto’s en dan kijken wat er echt op het terrein te zien is. Daarbij letten ze op onder andere wegen, bebouwing en voorzieningen zoals zendmasten, moskeeën, scholen en winkels. Zo krijgen ze ook inzicht in de bevolking. Ze maken foto’s en schrijven rapportages die ze vanuit het veld met moderne techniek kunnen verzenden.

Kat uit de boom

Bouke is nu al 3 keer op verkenning geweest en ik besef me dat hij al veel heeft gezien. Hij vertelt me dat het is opgevallen dat kinderen meestal heel vrolijk naar je toe komen, maar wel gepaste afstand houden. Het merendeel van de lokale bevolking komt vriendelijk over maar in sommige streken zijn de mensen wat terughoudender. Ze kijken vaak eerst de kat uit de boom.

 

De snelle en stille Fennek

Bouke rijdt in een Fennek, een relatief klein gepantserd wielvoertuig waar 3 mensen in passen. Ik weet dat het voertuig snel is en zeer goed door het zware terrein kan rijden. Bovendien is de Fennek redelijk stil waardoor je het voertuig niet snel hoort. In het voertuig zie ik een commandant, een boordschutter en een chauffeur. Bouke is de boordschutter en tevens plaatsvervangend commandant. De zware mitrailleur (.50) waarmee de Fennek is uitgerust kan hij van binnenuit elektrisch bedienen.

Hij zit dus veilig onder pantser en kijkt door zijn periscoop. Daarmee kan hij ook richten om een doel onder vuur te nemen. Deze kijker geeft een warmtebeeld zodat hij ook bij duisternis kan kijken en schieten. Gelukkig komt dit zelden voor want verkenners gaan in principe niet in de aanval en zullen zich bij dreiging eerder terugtrekken. Het motto is: zien zonder gezien te worden.

Bouke is zeer ervaren. Hij vertelt dat hij altijd voor vertrek, samen met de chauffeur, alles voorbereidt zodat de commandant alleen nog maar in hoeft te stijgen en meteen aan de slag kan.

Medic

Ik weet dat Bouke niet alleen boordschutter is maar ook medic. Dat houdt in dat hij een gewonde met beperkte middelen 72 uren in leven kan houden. Hiervoor heeft hij een verkorte verpleegkundigeopleiding van 3 maanden gevolgd. Zo kan hij bijvoorbeeld infusen aanleggen, breuken spalken, kunstmatige luchtwegen aanbrengen en medicatie geven. Ook kan hij handelingen verrichten die getroffen ledematen kunnen besparen.

Gelukkig is in deze missie de regel dat er binnen 15 minuten een AMV (algemeen militair verpleegkundige) bij het slachtoffer moet zijn. En ook dat het slachtoffer binnen 2 uur in een klein militair ziekenhuis (role 2-veldhospitaal) moet kunnen liggen. Dat stelt me wel gerust.
Om kennis op peil te houden worden regelmatig lessen gegeven en oefeningen gehouden. Ik heb het gevoel dat je bij Bouke in geval van nood in goede handen bent.

Mijn laatste blog

Ook voor het schrijven van mijn laatste weblog heb ik weer kennis kunnen maken met een van de honderden collega’s hier in Mali, die enthousiast kunnen vertellen over de taken die ze uitvoeren. De gedrevenheid en inzet die zij tonen geeft mij nieuwe energie. Ik ben trots op alle militairen en politiefunctionarissen en waardeer hun professionaliteit en motivatie. Ik ben ervan overtuigd dat wij allemaal op ons eigen wijze een waardevolle bijdrage leveren aan een betere toekomst van Mali.

Kolonel Wilco Roepers
Commandant Contingentscommando Minusma

Wilco schreef voor defensie.nl 6 weblogs vanuit Mali. Dit is zijn laatste. Hij gaf met zijn verhalen een inkijkje in het werk en de leefomstandigheden van de Nederlandse militairen [redactie].

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Mooi om te lezen dat je je blijft interesseren in het werk van de mannen en vrouwen die echt het verschil maken.

    Van: Jan van Giesen | 31-01-2017, 11:09

  • Mooi geschreven, trots op jou en op alle militairen die de wereld een beetje beter maken. Heel leuk dat we via de weblogs wat over de verschillende disciplines en mensen hebben kunnen lezen. Tot snel!

    Van: Marieke | 30-01-2017, 09:58

  • Door jouw blogs een beter beeld gekregen van het goede werk van 'onze mensen' in Mali. Bedankt Wilco!

    Van: Franklin van de Laar | 27-01-2017, 11:58