Weblog Mali

Trainingscentrum in Koulikoro

Bij de plaats Koulikoro zit het Koulikoro Training Centre (KTC). Dit trainingscentrum was van oudsher de militaire academie van Mali waar officieren werden opgeleid.

Wie: kolonel Wilco Roepers.

Wat: commandant contingentscommando Mali.

Het KTC is een echt traditionele kazerne en ademt nog de sfeer van toen. Iedere morgen komen de jonge cadetten vanuit de barakken zingend naar de appèlplaats. Daar wordt  de vlag gehesen. Ik vind het een genot om hier rond te lopen.

Het KTC is schitterend gelegen, met de ingang tegenover de rivier de Niger. Aan de achterzijde ligt een mooi groot oefengebied dat bestaat uit verschillende soorten terrein, van groen tot rotsachtig en zanderig. Aan de ene kant van het KTC ligt een kleine rotsrug van zo’n 30 meter hoog. Aan de andere kant ligt Koulikoro.

Train-the-trainer

Nederland neemt in Mali ook deel aan de European Union Training Mission (EUTM). Het EUTM steunt met 22 landen het KTC met de opbouw van een kwalitatief en kwantitatief goed gevulde krijgsmacht. Zij leiden officieren en militairen op tot instructeurs en train-the-trainer. Ze geven ook vervolgopleidingen voor officieren, zoals de commandantencursus en hogere vorming voor stafofficieren. En zelfs lessen Engels, zodat de officieren nog beter in een internationale omgeving kunnen optreden.

Peter adviseert

België, Oostenrijk en Spanje beveiligen en bewaken samen met onze sergeant-majoor Peter het KTC. Deze Force Protection Unit (FP) bezet verschillende wachtposten en rijdt patrouilles. Een van de wachtposten zit tegen een berg aan. Dat maakt het beveiligen moeilijk, omdat kwaadwillenden daarachter vandaan kunnen komen.

Peter zorgt ervoor dat er op tijd informatie is over eventuele bedreigingen. Hij verzamelt informatie over mogelijke terroristische en criminele activiteiten bij de plaatselijke bevolking. Van het hoofdkwartier van EUTM krijgt hij informatie die hij vervolgens analyseert. En hiermee kan hij de FP tijdig adviseren. Ook doet hij voorstellen om de beveiliging te verbeteren. De commandant van de FP waardeert Peter, want door zijn informatie en advies kunnen zijn mensen beter hun werk doen.

Inlichtingencel

Een inlichtingencel van het hoofdkwartier van EUTM is ondergebracht in het KTC. Peter werkt hier vrijwillig en ook hier waarderen ze zijn bijdrage. Zij kunnen alle steun gebruiken. Peter versterkt daarmee zijn inlichtingenpositie. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Slimme gast, die Peter!

Groet,
kolonel Wilco Roepers

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Goed werk Wilco

    Van: Marc Gloudemans | 07-01-2017, 19:54