Weblog Mali

Over de hesco...

Dit is dan alweer mijn laatste weblog. De 6 maanden zitten er al weer op. En met de titel doel ik op mijn blik naar huis. Een prettig vooruitzicht. Terug naar mijn vrouw en mijn kinderen. Het weer oppakken van het oude, vertrouwde. Het vooruitzicht dat ik heb lonkt en is aantrekkelijk.

Wie: kolonel John van Veenhuizen.

Wat: contingentscommandant in Mali.

Hoe anders is het met de meeste mensen hier in Mali. Ik heb er al eens eerder iets over geschreven. Ik ga straks weg uit een van de armste landen ter wereld. Weg uit een land met nagenoeg geen kansen voor de bevolking en vooral niet voor de jeugd.

Goed gevoel

Maar ik ga hier toch weg met een goed gevoel. Ik denk namelijk dat wij als Nederland met de hier aanwezige troepen ons steentje bijdragen aan de missie. Die inzet wordt ook gewaardeerd en bevestigd door onze Force Commandander, de Deense generaal Lollesgaard. Dit ondanks dat wij als Nederland slechts een kleine component vormen van de 12.000 hier aanwezige militairen. Waar een klein land groot in kan zijn…

Watervoorziening

Naast onze bijdrage is mijn vraag welke steun Mali nog meer kan gebruiken. En dan kom ik uit bij onderwijs, werk en een aantal basisvoorzieningen. Wij proberen met kleine projecten hier invulling aan te geven. Samen met Buitenlandse Zaken zijn wij in het noorden van Mali een aantal kleine projecten gestart waaronder watervoorziening.

Geen panklare oplossing

Verder moet de Malinees ook zelf de handschoen oppakken. De VN, wij en de overige hulporganisaties kunnen hier slechts in ondersteunen. Hoe die hulp er dan precies uit moet gaan zien is een ingewikkeld vraagstuk en de oplossing is er een van de lange adem. Want elke missie is uniek en helaas is er nooit een panklare oplossing voor handen. De oplossing om ook de jonge Malinees over de hesco-muur te kunnen laten kijken, een nieuw perspectief te bieden…..

Ik wens mijn opvolger, kolonel Wilco Roepers en zijn club veel succes bij het vervolgen van deze missie. Verder neem ik bij deze afscheid van iedereen die mijn weblog heeft gevolgd en wil u bedanken voor de reacties.

Groeten,
kolonel John van Veenhuizen
 

John schreef voor defensie.nl 10 weblogs vanuit Mali. Dit is zijn laatste. Hij gaf met zijn verhalen een inkijkje in het werk en de leefomstandigheden van de Nederlandse militairen [redactie].

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Dank John voor je verhalen en het bieden van een inkijkje in deze missie. Ik wens je een behouden thuiskomst. Hgr Jan

  Van: Jan Wassink | 03-10-2016, 14:20

 • John een hele goede en veilige terugreis.
  Hoop dat de AMBV niet voor niets is geweest en uiteraard al het auto werk in en om het veld.
  Groeten en geniet van je wel verdiende verlof.
  Jos

  Van: Jos AMBV 2015/2016 | 30-09-2016, 13:55