Weblog Mali

Loslaten...

Dit woord of de combinatie van woorden heb ik vlak voor mijn verlof ontzettend vaak gehoord. Veel van mijn directe collega's gaven deze tip en zeiden vervolgens dat alles wel goed zou komen. Zij nemen de functie over en regelen het wel. Ik heb hier uiteraard ook alle vertrouwen in.

Wie: kolonel John van Veenhuizen.

Wat: contingentscommandant in Mali.

Ik schrijf deze blog, zoals u inmiddels wel zult begrijpen, vanaf mijn Nederlandse adres in plaats van mijn bureau op Kamp Castor. Als je een uitzending van 6 maanden hebt, dan heb je recht op een korte verlofperiode. En die ben ik nu aan het genieten.

Kun je alles loslaten?

Maar of je alles kunt loslaten? Veel zaken herinneren onwillekeurig toch aan Mali of je legt zelf die verbinding. Zo waren wij op de verjaardag van mijn schoonmoeder die 85 jaar mocht worden. Een gezegende leeftijd. Als je dan denkt aan Mali en de bevolking is de levensverwachting voor vrouwen ongeveer 56 jaar. En als je dan bedenkt hoeveel procent van de bevolking de leeftijd van 85 mag halen is dat zeer laag, ongeveer 3%. Over het geheel gezien heeft Mali een zeer jonge bevolking. De helft is jonger dan 15 jaar.

Kansen in Rio

Iets anders wat mij weer aan Mali deed denken waren de Olympische Spelen te Rio. In de kranten en op de televisie werd veelvuldig gesproken over het pakken van kansen en veelal een eenmalige kans. Het was of is 'nu of nooit' . Ook in Mali is het voor de bevolking een kwestie van kansen pakken. Voor de jeugdige bevolking zijn er niet zo veel kansen. Er is weinig of geen werk en velen zien in Mali geen toekomst. De mannen van straks kunnen geen toekomst bieden aan een gezin met kinderen en zoeken hun heil ergens anders. Of ze vluchten in geweld, in welke vorm dan ook. Dan heb je toch nog een beetje aanzien.

Het houdt je bezig

Loslaten... Je blijft toch bezig met het land van je uitzending. Dat is ook niet gek, je hebt er dik 4 maanden gewerkt en bent er dagelijks mee bezig. Over een goeie week weer terug en de laatste loodjes afleggen. Een week of 6.

Daarna gaan wij wel denken over echt loslaten. Nu nog maar even niet.

Groeten uit Nederland,

kolonel John van Veenhuizen

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Beste John,
  Leuk om op deze wijze kennis te nemen van je uitzendervaring in Mali. Ik ben zelf net terug van verlof en mijn nieuwe kantoor aan het inrichten op de trip van Zoudtland Kazerne waar het IDL naartoe verhuist is deze zomer. wat vliegt de tijd! je bent alweer over de helft:) !!

  Fijn dat het je goed gaat en ik hoop dat je toch een beetje hebt kunnen loslaten!

  Nog een goede uitzending en een behouden thuiskomst!!

  met vriendelijke groet,
  Lkol Theo de Vries
  MDV IDL.

  Van: Theo de Vries | 22-08-2016, 13:54